ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Δεν γνωρίζουμε 750.000 είδη στον βυθό!

δεν-γνωρίζουμε-750-000-είδη-στον-βυθό-493891

Κόστισε 470 εκατ. ευρώ και για αυτή εργάστηκαν πάνω από 2.700 επιστήμονες, οι οποίοι πέρασαν γύρω στις 9.000 μέρες στις θάλασσες του πλανήτη. Πρόκειται για την μεγαλύτερη «απογραφή» της παγκόσμιας θαλάσσιας ζωής, η οποία έρχεται να επαληθεύσει τον άγνωστο κόσμο που υπάρχει κάτω από το βυθό της θάλασσας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές ανά γεωγραφική περιοχή, το ποσοστό των θαλάσσιων ειδών που ακόμα δεν έχουν ανακαλυφθεί είναι το 10% στην Ευρώπη το 75% της Μεσογείου, το 75%, της Ν. Αφρικής, το 38% της Ν. Αφρικής, το 39-58% της Ανταρκτικής και από 80% της Ιαπωνίας και της Αυστραλίας.

Ειδικά για τα ψάρια, μέχρι σήμερα έχουν ανακαλυφθεί 16.764 είδη, ενώ περίπου άλλα 5.000 υπολογίζεται ότι υπάρχουν ακόμα. Δεν θα το περίμενε κανείς, αλλά η συντριπτική πλειονότητα των οργανισμών των ωκεανών είναι τα μικρόβια που αποτελούν το 90% του συνολικού βάρους της θαλάσσιας ζωής!

Η έρευνα δημοσιοποιείται ταυτόχρονα με το σχέδιο της Greenpaece για την διάσωση των ωκεανών, στο πλαίσιο της διάσκεψης για την Βιοποικιλότητα. «Οι θάλασσες μας προσφέρουν πολλά αγαθά φιλοξενώντας το 80% της ζωής πάνω στη γη, ωστόσο μόλις το 1% της επιφάνειάς τους βρίσκεται υπό κάποιο καθεστώς προστασίας, ενώ πολλά θαλάσσια είδη έχουν χαθεί για πάντα ή βρίσκονται στο χείλος της εξαφάνισης» αναφέρει η περιβαλλοντική οργάνωση.

Για πολλές δεκαετίες, η Μεσόγειος Θάλασσα βάλλεται από την ανεξέλεγκτη και καταστροφική αλιεία, τη ρύπανση, την υποβάθμιση των παράκτιων περιοχών και τις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών. Οι θάλασσες όμως δεν έχουν σύνορα.

Οι επιπτώσεις της ανεξέλεγκτης κατάστασης που επικρατεί στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου δεν επηρεάζουν μονάχα τη θάλασσα εκτός των χωρικών μας υδάτων αλλά κρύβουν ανυπολόγιστες επιπτώσεις σε ολόκληρη τη θαλάσσια ζωή των ελληνικών θαλασσών.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου