Νησί βυθίζεται επειδή οι κάτοικοί του... αρνούνται την κλιματική αλλαγή

Τελευταία ενημέρωση: 2017-10-20, 20:48:12
Νησί βυθίζεται επειδή οι κάτοικοί του... αρνούνται την κλιματική αλλαγή

Το νησί Ταντζίερ, το οποίο βρίσκεται στον Κόλπο Τσέσαπικ της Βιρτζίνια, βυθίζεται λόγω της κλιματικής αλλαγής. Όμως οι 450 κάτοικοί του αρνούνται να το εγκαταλείψουν, επειδή... απλώς δεν πιστεύουν σε αυτή, ακολουθώντας κατά γράμμα την προεδρική γραμμή Τραμπ.

Λόγω της διάβρωσης και της ανόδου των υδάτων, το Ταντζίερ των 450 κατοίκων έχει χάσει το 67% της έκτασής του από το 1850 ως σήμερα, διαπίστωνε μελέτη του 2015.

Η μελέτη του Σώματος Μηχανικών του Αμερικανικού Στρατού, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Nature Scientific Reports, προέβλεπε ότι το νησάκι, που έχει σήμερα έκταση 3,7 τετραγωνικών χιλιομέτρων, θα πρέπει να εγκαταλειφθεί σε περίπου 50 χρόνια, πριν χαθεί εντελώς στα νερά.

Όταν το CNN μετέδωσε ρεπορτάζ για το νησί Ταντζίερ, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ένιωσε υποχρεωμένος να καθησυχάσει τον δήμαρχο του νησιού, λέγοντάς του να μην ανησυχεί για την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Με αφορμή το ρεπορτάζ του CNN, ο αμερικανός πρόεδρος τηλεφώνησε στον δήμαρχο του νησιού Τζέιμς Έσκριτζ. «Είπε ότι δεν πρέπει να ανησυχούμε για την άνοδο της στάθμης της θάλασσας» ανέφερε ο δήμαρχος στην Washington Post. «Είπε "το νησί σας υπάρχει εδώ και εκατοντάδες χρόνια και πιστεύω ότι θα συνεχίσει να υπάρχει».

Περιέργως ο Έσκριτζ δεν ένιωσε προσβεβλημένος: όπως δήλωσε στην εφημερίδα, ούτε ο ίδιος πιστεύει στην κλιματική αλλαγή, αποδίδοντας την απώλεια ξηράς στη διάβρωση, η οποία όμως επιδεινώνεται λόγω της ανόδου της στάθμης.

Το νησί επισκέφτηκε το καλοκαίρι που μας πέρασε κι ο ίδιος ο τέως αντιπρόεδρος Αλ Γκορ, ο οποίος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τυχόν εξαφάνιση του νησιού κάτω από τα νερά του Ατλαντικού ωκεανού μέχρι το 2100. 

Οι κάτοικοι όμως... αγρόν ηγόρασαν με τον Δημοκρατικό πολιτικό. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με την Washington Post, το 87% των ψηφοφόρων του Ταντζίερ ψήφισαν Τραμπ στις τελευταίες εκλογές.

Σύμφωνα με τον ερευνητικό οργανισμό Climate Central, τα τελευταία 34 χρόνια η στάθμη γύρω από το νησί έχει ανυψωθεί κατά 23 εκατοστά. Μέχρι το 2100, η πιθανότητα καταστροφικών πλημμυρών άνω του ενός μέτρου θα φτάσει το 100%.

Θυμίζουμε πως στις 2 Ιουλίου ο Τραμπ προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή ανακοινώνοντας ότι αποσύρει τις ΗΠΑ από τη διεθνή Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα. Παλαιότερα είχε χαρακτηρίσει την κλιματική αλλαγή «φάρσα» που έστησαν οι Κινέζοι για να πλήξουν την αμερικανική οικονομία. Πιο πρόσφατα έκανε στροφή προς τη λογική, παραδεχόμενος ότι «το κλίμα αλλάζει και ότι οι ατμοσφαιρικοί ρύποι είναι μέρος της εξίσωσης».

[thetoc.gr]

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
8
+
3
=