ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Από τη Ρωσία η ραδιενέργεια στην ατμόσφαιρα της Ελλάδας; Τι λένε Γερμανοί ερευνητές

από-τη-ρωσία-η-ραδιενέργεια-στην-ατμόσ-279343

Ραδιενεργά σωματίδια στην ατμόσφαιρα της Ευρώπης ανίχνευσαν οι αρμόδιες υπηρεσίες, αλλά η πηγή τους παραμένει μυστήριο.

Η Γερμανική Υπηρεσία Προστασίας από την Ακτινοβολία ανέφερε ότι ανιχνεύθηκαν αυξημένες ποσότητες ραδιενέργειας σε έξι περιοχές της Γερμανίας, αλλά και σε περιοχές της κεντρικής και δυτικής Ευρώπης την περασμένη εβδομάδα. Το ισότοπο που ανιχνεύθηκε είναι το ρουθήνιο-106 (Ru-106), που χρησιμοποιείται στις αντικαρκινικές θεραπείες ακτινοβολίας για όγκους στα μάτια και ενίοτε σε θερμοηλεκτρικές γεννήτριες (RTG)που παρέχουν ενέργεια σε δορυφόρους.

Παρόμοια ευρήματα αναφέρθηκαν και στη χώρα μας από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ), αλλά και στην Ιταλία, την Ελβετία, τη Φινλανδία, την Αυστρία και τη Σλοβενία.

Οι αρχές λένε ότι δεν συντρέχει λόγος πανικού, καθώς τα αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας δεν συνιστούν απειλή για την ανθρώπινη υγεία. Ωστόσο, αγνοούν την προέλευση των ραδιενεργών σωματιδίων.

Στα νότια Ουράλια η πηγή προέλευσης;

«Νέες αναλύσεις της πηγής του ραδιενεργού υλικού είναι πιθανόν να δείξουν ότι η έκλυση προήλθε από την περιοχή των νότιων Ουραλίων», δήλωσε εκπρόσωπος της γερμανικής Υπηρεσίας Προστασίας από την Ακτινοβολία, «αλλά δεν μπορούν να αποκλειστούν και άλλες περιοχές στη νότια Ρωσία».

Πρόσθεσε δε ότι αποκλείεται το ενδεχόμενο ατυχήματος σε πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας δεδομένου ότι ανιχνεύτηκαν μόνον ισότοπα ρουθηνίου-106.

Αυξημένες ποσότητες ραδιενεργών σωματιδίων έχουν ανιχνευθεί κι άλλες φορές στο παρελθόν στην Ευρώπη, αλλά σπάνια.

Πηγή: iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου