Ιδρύονται μονάδες επεξεργασίας επικίνδυνων αποβλήτων

Τελευταία ενημέρωση: 2016-11-29, 10:34:14
Ιδρύονται μονάδες επεξεργασίας επικίνδυνων αποβλήτων

Νέο μέτωπο στη διάθεση των επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων με εθνικό σχέδιο χωροθέτησης επεξεργάζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος επιχειρώντας να καταπολεμήσει την παραοικονομία που έχει αναπτυχθεί στον κρίσιμο αυτό τομέα, όπως τονίζει ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος προαναγγέλλοντας την ίδρυση και λειτουργία μονάδων επεξεργασίας επικίνδυνων αποβλήτων.

«Λύση στο πρόβλημα δεν είναι η ταφή αλλά η ανάκτηση και η αδρανοποίηση των συστατικών των επικίνδυνων αποβλήτων», όπως επισήμανε χθες ο αναπληρωτής υπουργός, Σωκράτης Φάμελλος, τονίζοντας πως από την 1η Ιανουαρίου θα τεθεί σε εφαρμογή το Μητρώο Αποβλήτων. Σύμφωνα με τον Σ. Φάμελλο, τα επικίνδυνα απόβλητα, εκτός από «περιβαλλοντική βόμβα» ευθύνονται και για το κλείσιμο των βιομηχανιών, αφού η διάθεσή τους για επεξεργασία στο εξωτερικό κοστίζει πολύ ακριβά, έχοντας επιπτώσεις σε οικονομία και σε θέσεις εργασίας.

Επιπλέον, στα άμεσα σχέδια του υπουργείου είναι η ψηφιοποίηση και κωδικοποίηση όλης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Ιδιαίτερο βάρος αναμένεται να δοθεί στη λεγόμενη «Περιβαλλοντική Διπλωματία», με τη χώρα μας να έχει συγκριτικό πλεονέκτημα, καθώς βρίσκεται ανάμεσα στις 10 χώρες της Ε.Ε. που επικύρωσε την πρόσφατη Κλιματική Συμφωνία των Παρισίων.

Στις προτεραιότητες του υπουργείου συγκαταλέγεται η συνέχιση της προσπάθειες κύρωσης των δασικών χαρτών. Σήμερα έτοιμο για ανάρτηση είναι το 37%. Όσο για την επιβίωση των 28 φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, οι οποίοι απειλούνται με λουκέτο, το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει εξασφαλίσει μεταβατική χρηματοδότηση μέσω του Πράσινου Ταμείου.

Απόβλητα
Όσον αφορά τα απόβλητα, σε εξέλιξη βρίσκεται η κατάθεση των νέων ΠΕΣΔΑ, ενώ υπογράφηκαν ήδη νέες ΚΥΑ για τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων σχετικά με τα έργα στα ΠΕΣΔΑ της Αττικής, των Ιονίων νήσων, και του Νοτίου Αιγαίου, ενώ την Τετάρτη έχει οριστεί σχετική συνάντηση με την περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου. Ιδιαίτερο βάρος αναμένεται να δοθεί το προσεχές διάστημα στη διαχείριση των επικίνδυνων στερεών αποβλήτων, μέσω της δημιουργίας του Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Επικίνδυνων Αποβλήτων.

ΠΗΓΗ: Ημερησία

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
7
+
2
=