ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Θερμική «βόμβα» η επιφάνεια των ωκεανών

θερμική-βόμβα-η-επιφάνεια-των-ωκεαν-851206

Σημαντική άνοδος της θερμοκρασίας καταγράφεται στους ωκεανούς του πλανήτη μας κατά τα τελευταία 16 χρόνια. Σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, το ανώτερο στρώμα των ωκεανών, σε βάθος μέχρι 700 μέτρων, έχει θερμανθεί κατά 0,65 βατ ανά τετραγωνικό μέτρο, μεταξύ των ετών 1993-2008. Η αυξημένη αυτή θερμική ενέργεια ισοδυναμεί με την προσθήκη ενέργειας 100 εκατομμυρίων ατομικών βομβών κάθε χρόνο στους ωκεανούς της Γης.

Το νερό χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να θερμανθεί είτε να ψυχρανθεί σε σχέση με τον αέρα ή την ξηρά, συνεπώς η θέρμανση των ωκεανών θεωρείται πιο αντιπροσωπευτικός δείκτης για την κλιματική αλλαγή και την παγκόσμια υπερθέρμανση σε σχέση με άλλες μετρήσεις στην ατμόσφαιρα ή στην επιφάνεια της Γης.

Μέχρι σήμερα, οι επιστήμονες δεν ήταν σίγουροι πώς η θερμική ενέργεια στο άνω στρώμα των ωκεανών έχει μεταβληθεί κατά τις τελευταίες δεκαετίες ή ποια είναι η επίπτωση της θέρμανσης των ωκεανών για τη συνολική ενεργειακή ισορροπία του πλανήτη μας.

Η νέα έρευνα, που πραγματοποιήθηκε υπό τον Τζον Λίμαν του Πανεπιστημίου της Χαβάης, συνδύασε δεδομένα από διάφορες μετρήσεις στους ωκεανούς και συμπέρανε ότι οι ωκεανοί αποτελούν μια γιγάντια «αποθήκη» θερμότητας, απορροφώντας περίπου το 90% της θερμικής ενέργειας που προστίθεται κάθε χρόνο στη γήινη ατμόσφαιρα λόγω της συσσώρευσης των αερίων του θερμοκηπίου.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι μετά το 2003 έχει ουσιαστικά «φρεναριστεί» η άνοδος της θερμοκρασίας, αλλά δηλώνουν αβέβαιοι για την εξέλιξη του φαινομένου της θέρμανσης των ωκεανών στο μέλλον.

 Εξάλλου, κορυφαίοι Ευρωπαίοι και Αμερικανοί επιστήμονες, σε νέα έκθεσή τους για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Επιστημών, καλούν τις κυβερνήσεις και κάθε άλλο αρμόδιο φορέα να πάρει πιο σοβαρά το ζήτημα της επιδεινούμενης οξίνισης -σύμφωνα με την επιστημονική ορολογία- των ωκεανών.

Οπως αναφέρουν, οι θάλασσες του πλανήτη μας γίνονται με γοργό ρυθμό ολοένα πιο όξινες λόγω αύξησης του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα και της απορρόφησής του από τους ωκεανούς. Σήμερα οι ωκεανοί, σύμφωνα με την έκθεση, είναι πιο όξινοι απ’ ό,τι ήταν ποτέ κατά τα τελευταία 20 εκατ. χρόνια. Η χημική αυτή αλλαγή έχει σοβαρές επιπτώσεις στα θαλάσσια οικοσυστήματα, καθώς επίσης στα αγαθά και στις υπηρεσίες που προσφέρουν στα άλλα οικοσυστήματα και στον άνθρωπο ειδικότερα.

  Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης Γιέλε Μπίτζμα, καθηγητή Βιογεωχημείας στο γερμανικό Ινστιτούτο Αλφρεντ Βάγκενερ, «η οξίνιση των ωκεανών συνεχώς χειροτερεύει και συμβαίνει παράλληλα με την παγκόσμια υπερθέρμανση, έτσι έχουμε διπλό πρόβλημα. Ο συνδυασμός των δύο αποτελεί την πιο κρίσιμη περιβαλλοντική και οικονομική πρόκληση του αιώνα μας». Οπως είπε, αν τα πράγματα συνεχιστούν όπως σήμερα, στο τέλος του 21ου αιώνα η επιφάνεια των ωκεανών θα είναι κατά 150% πιο όξινη.

 

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου