ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Πουλί-φιλόλογος κελαηδάει με σύνταξη

πουλί-φιλόλογος-κελαηδάει-με-σύνταξη-65387

Η σύνταξη της γλώσσας δεν αποκλειστικό προνόμιο των ανθρώπων όπως απέδειξε μια πρόσφατη μελέτη. Την ίδια ικανότητα διαθέτει και ένα τουλάχιστον πουλί, ο ιαπωνικός καλόγερος (στην Ελλάδα αυτό το πουλί είναι γνωστό ως παπαδίτσα).

Η ανθρώπινη επικοινωνία βασίζεται σε κανόνες, γραμματικούς και συντακτικούς, που επιτρέπουν τη δημιουργία ποικίλων εκφράσεων με πολύπλοκο νόημα μέσω του συνδυασμού περιορισμένων λέξεων.

Η δύναμη της γλώσσας έγκειται σε αυτό ακριβώς: ήχοι χωρίς νόημα συνδυάζονται για να δημιουργήσουν λέξεις, οι οποίες με τη σειρά τους -χάρη στη σύνταξη- σχηματίζουν φράσεις που βγάζουν νόημα.

Τον συνδυασμό ήχων χωρίς νόημα έχει αποδειχθεί ότι καταφέρουν διάφορα είδη ζώων, από τους πιθήκους ως τα πουλιά. Όμως ο ιαπωνικός καλόγερος αποτελεί την πρώτη περίπτωση ζώου που καταφέρνει να συστηματοποιήσει αυτούς τους ήχους σε ενός είδους συντακτικό, ένα προνόμιο που μέχρι σήμερα θεωρείτο ως αποκλειστικό προνόμιο του ανθρώπου.

Η νέα μελέτη που υπογράφουν εξελικτικοί βιολόγοι από την Ιαπωνία, τη Σουηδία και τη Γερμανία, με επικεφαλής τον Τοσιτάκα Σουζούκι του ιαπωνικού Μεταπτυχιακού Πανεπιστημίου Προωθημένων Σπουδών, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature Communications», υποστηρίζει ότι το εν λόγω πτηνό έχει σύνταξη.

Για να προστατευτεί από τους φυσικούς τους θηρευτές ο ιαπωνικός καλόγερος έχει «εφεύρει» μια ποικιλία διαφορετικών ήχων που χρησιμοποιεί κατά περίπτωση. Ο συνδυασμός των ήχων (δηλαδή των λέξεων του πουλιού) φαίνεται ότι ακολουθεί συγκεκριμένους κανόνες, ανάλογα με το πόσο σημαντικό είναι το μήνυμα που θέλει το πουλί να στείλει στα άλλα του είδους του.

«Η μελέτη δείχνει ότι η σύνταξη δεν είναι μοναδική στην ανθρώπινη γλώσσα, αλλά εξελίχθηκε επίσης στα πουλιά με ανεξάρτητο τρόπο», δήλωσε ο ερευνητής Ντέηβιντ Γουίτκροφτ του Τμήματος Οικολογίας και Γενετικής του σουηδικού Πανεπιστημίου της Ουψάλα.

econews.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου