ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Οι σκύλοι έχουν υψηλό βαθμό ενσυναίσθησης μεταξύ τους

οι-σκύλοι-έχουν-υψηλό-βαθμό-ενσυναίσθ-177251

Οι σκύλοι, όπως και οι άνθρωποι, μιμούνται σε κλάσματα του δευτερολέπτου τις συναισθηματικές εκφράσεις των άλλων σκυλιών, μια ένδειξη ότι συναισθάνονται και ανταποκρίνονται στα άλλα ζώα του είδους, σύμφωνα με μια νέα ιταλική επιστημονική έρευνα.

Η σχεδόν αυτόματη μίμηση των εκφράσεων, όπως ενός χαμόγελου, αποτελεί βασικό ανθρώπινο χαρακτηριστικό, που διευκολύνει την επικοινωνία. Έχει επίσης παρατηρηθεί σε στενούς συγγενείς του ανθρώπου, όπως οι χιμπατζήδες και οι ουρακοτάγκοι.

Τώρα επιβεβαιώνεται ότι και οι σκύλοι κάνουν κάτι ανάλογο, μια ικανότητα που πιθανώς απέκτησαν ήδη από την εποχή της εξημέρωσής τους πριν από χιλιάδες χρόνια.

Οι ερευνητές του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Πίζας, με επικεφαλής τη δρα Ελιζαμπέτα Παλάτζι, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο επιστημονικό έντυπο «Royal Society Open Science» της Βασιλικής Εταιρείας επιστημών της Βρετανίας, σύμφωνα με το BBC και το «Science».

«Όταν ένας σκύλος παίζει με έναν άλλο, μπορεί να «διαβάσει» τη συναισθηματική κατάστασή του, μιμούμενος την ίδια έκφραση και τις ίδιες κινήσεις του σώματος του άλλου σκύλου», δήλωσε η Παλάτζι, η οποία, μαζί με συνεργάτες της, βιντεοσκόπησε επί 50 ώρες 49 σκύλους ηλικίας τριών μηνών έως έξι ετών, που έπαιζαν στο πάρκο, και μετά ανέλυσε τη συμπεριφορά τους στον υπολογιστή.

Όσο πιο γνώριμα ήσαν τα σκυλιά μεταξύ τους από προηγούμενες φορές που είχαν παίξει μαζί στο παρελθόν, τόσο πιο άμεση ήταν η συναισθηματική ανταπόκριση στις εκφράσεις και στις κινήσεις τους.

Απαιτούνται περαιτέρω έρευνες ώστε να διαπιστωθεί ο βαθμός ενσυναίσθησης των σκύλων.

Προηγούμενες μελέτες – και η κοινή εμπειρία – έχουν δείξει ότι οι σκύλοι μπορούν να ανταποκριθούν άμεσα στα συναισθήματα των ανθρώπων, όπως αυτές εκφράζονται μέσα από «γκριμάτσες» όπως το χασμουρητό.

econews.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου