ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Το Παρίσι χωρίς αυτοκίνητο, για μία μέρα!

το-παρίσι-χωρίς-αυτοκίνητο-για-μία-μέρ-340131

Μπορείτε να φανταστείτε μια μεγάλη πόλη, σαν τη Νέα Υόρκη ή το Παρίσι- για να μην πούμε την Αθήνα, χωρίς ούτε ένα αυτοκίνητο για μία μέρα;

Κι όμως, στις 27 Σεπτεμβρίου, στην Πόλη του Φωτός για 24 ώρες δεν θα κυκλοφορήσει κανένα μηχανοκίνητο τροχοφόρο.

Το κίνημα «Paris sans Voiture» ή «Παρίσι χωρίς Αυτοκίνητο» καλεί στην ιστοσελίδα του http://parissansvoiture.fr/:

  • Μάθετε τα παιδιά σας να κάνουν ποδήλατο. Στους πεζόδρομους, αφήστε τα ελεύθερα αν θέλουν να ζωγραφίσουν στο πλακόστρωτο ένα μεγάλο «κουτσό».
  • Απολαύστε μουσικούς του δρόμου, στην ησυχία μιας πόλης χωρίς κίνηση.
  • Οργανώστε ένα γιγάντιο brunch σε μια πλατεία, στην οποία δεν είχατε διανοηθεί ότι θα είχατε ποτέ πρόσβαση, μια γευσιγνωσία κρασιού μιας και μπορούμε να πιούμε αφού δεν θα οδηγήσουμε.

«Τρελό στοίχημα, αλλά εφικτό» λεν οι δημοτικές Αρχές για το γεγονός που θα συμβεί πρώτη φορά στη ιστορία της πόλης.

Ήδη από τον περασμένο Μάρτιο, η δήμαρχος Αν Ινταλγκό είχε πει: «Το Παρίσι θα είναι τελείως μεταμορφωμένο εκείνη τη μέρα. Είναι μια ευκαιρία για τους Παριζιάνους και τους τουρίστες να χαρούν την πόλη χωρίς θόρυβο, ρύπανση, άρα και χωρίς στρες».

Η «Μέρα χωρίς Αυτοκίνητο» είναι μέρος της εκστρατείας της πόλης κατά της ρύπανσης και συνάδει με την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας που θα λάβει χώρα στο Παρίσι από τις 16 ως τις 22 του μηνός, γράφει η Αμάντα Φρέλιτς στο TrueActivist.com. Θυμίζουμε ότι η γαλλική πρωτεύουσα στα τέλη Νοεμβρίου, φιλοξενεί την COP 21, τη Διεθνή Διάσκεψη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για το Κλίμα, για πολλούς η τελευταία ευκαιρία να ασχοληθεί σοβαρά και υπεύθυνα το ανθρώπινο είδος με το διαστημόπλοιο «Γη».

Το Παρίσι δεν είναι η μόνη πόλη που θα καθιερώσει μια «Μέρα χωρίς Αυτοκίνητο». Το Μόντρεαλ στον Καναδά, η Μπογκοτά στην Κολομβία, η Πόλη του Μεξικού στο Μεξικό, η Χο Τσι Μινχ Σίτι στο Βιετνάμ και οι Βρυξέλλες στο Βέλγιο έχουν υιοθετήσει ανάλογα προγράμματα.

Μια υπέροχη Κυριακή στο Παρίσι, λοιπόν. Στις 27 Σεπτεμβρίου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου