ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Παρίσι: τασάκια τσέπης εξαφανίζουν τα αποτσίγαρα από τους δρόμους

παρίσι-τασάκια-τσέπης-εξαφανίζουν-τα-358751

Τα αποτσιγάρα δεν βρωμίζουν μόνο τις παραλίες, αλλά και τους δρόμους μεγάλων και μικρών πόλεων.

Για να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα, η δημοτική Αρχή του Παρισιού μοιράζει από το Μάιο ατομικά τασάκια στους θεριακλήδες. Σημειώνεται ότι τασάκια έχουν ενσωματωθεί και σε 30.000 νέους κάδους απορριμμάτων στη γαλλική πρωτεύουσα.

Τα 15.000 ατομικά τασάκια αποτελούν το πρώτο βήμα για την εξάλειψη των αποτσίγαρων, αφού από την 1η Οκτωβρίου το πρόστιμο για όσους καπνιστές πετάνε τις γόπες τους στο δρόμο θα αυξηθεί στα 68 ευρώ.

Εκτιμάται ότι 350 τόνοι τσιγάρων απορρίπτονται στους δρόμους του Παρισιού κάθε χρόνο. Μόνο ένα αποτσίγαρο χρειάζεται από 4 έως 12 χρόνια για να αποσυντεθεί. Κατά τη διάρκεια της αποσύνθεσης απελευθερώνει στο περιβάλλον βαρέα μέταλλα και χημικές ουσίες όπως νικοτίνη, μόλυβδο και κάδμιο. Πρόκειται για ουσίες που βλάπτουν την πανίδα και τη χλωρίδα, ενώ ένα τσιγάρο που καταλήγει στον υπόνομο μπορεί να μολύνει μέχρι 500 λίτρα νερού.

Η πόλη συνεργάζεται με διάφορους δημόσιους φορείς που επηρεάζονται επίσης από αυτήν την καθημερινή ρύπανση. Αρκετά πανεπιστήμια και λέσχες του Παρισιού, η Εθνική Ένωση Ξενοδόχων, Εστιατόρων και Επαγγελματιών Εστίασης, καθώς και η Ένωση Καπνοπωλών του Παρισιού, συνεισφέρουν συλλογικά στη διανομή των σταχτοδοχείων τσέπης.

«Η καθαριότητα είναι υπόθεση όλων και απαιτεί αυξημένη επαγρύπνηση. Μετά από αυτή την περίοδο αύξησης της ευαισθητοποίησης, οι κυρώσεις θα γίνουν πολύ αυστηρότερες. Από την 1η Οκτωβρίου, το πρόστιμο για ρίψη τσιγάρων στο δρόμο θα αυξηθεί από τα 35 στα 68 ευρώ», είχε δηλώσει κατά την έναρξη της εκστρατείας ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Μαό Πενινού.

econews.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου