ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Καλιφόρνια: Η επέλαση του κόκκινου καβουριού

καλιφόρνια-η-επέλαση-του-κόκκινου-καβ-459256
Η αμμουδιά βάφτηκε κόκκινη στις ακτές της Νότιας Καλιφόρνιας από τα αμέτρητα καβούρια που έφερε το κύμα.

Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, τα μικρά καρκινοειδή έφτασαν πολύ πιο βόρεια από ό,τι συνήθως και ξεβράζονται κατά χιλιάδες στις ακτές.

Το κατακόκκινο αρθρόποδο, με την επιστημονική ονομασία Pleuroncodes planipes, έχει μήκος μέχρι 8 εκατοστά και ενδημεί στα νερά της Καλιφόρνια. Στην πραγματικότητα δεν ανήκει στην ομάδα των καβουριών αλλά στους γαλαθείτες, καρκινοειδή που μοιάζουν με αστακούς χωρίς ουρά.

Reuters

Το συγκεκριμένο είδος περνά το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του κολυμπώντας ελεύθερα στη στήλη του νερού αντί να κάθεται στο βυθό.

Οι μαζικοί εκβρασμοί δεν είναι σπάνιοι και δεν απειλούν το είδος, διαβεβαίωσε στο Reuters η Λίνζεϊ Σάλας του διάσημου Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας Scripps στο Σαν Ντιέγκο, μια από τις περιοχές που γέμισαν καβούρια. Σε προηγούμενα περιστατικά, τα καβούρια ξεβράστηκαν μετά το μαζικό ζευγάρωμα.

Ο εκβρασμός «σίγουρα είναι ένδειξη θερμών νερών. Δεν είναι όμως σαφές αν συνδέεται με το Ελ Νίνιο ή άλλες συνθήκες» ανέφερε η Σάλας.

To Ινστιτούτο κάλεσε πάντως τους κατοίκους να μην καταναλώνουν τα καβούρια, καθώς δεν αποκλείεται να είχαν τραφεί με τοξικό φυτοπλαγκτό.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου