ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Θαλάσσιος παράδεισος στο βυθό της Γυάρου

θαλάσσιος-παράδεισος-στο-βυθό-της-γυά-590654

Κοραλλιογενείς σχηματισμοί και κατοικία για το 10% της μεσογειακής φώκιας

Έναν ανεκτίμητο οικολογικό θησαυρό έφερε στο φως η χαρτογράφηση του βυθού της Γυάρου από το Πανεπιστήμιο Πατρών και την περιβαλλοντική oργάνωση WWF.

Πάνω από το 50% της θαλάσσιας περιοχής της Γυάρου, του καλύτερα χαρτογραφημένου βυθού των ελληνικών θαλασσών, καλύπτεται από προστατευόμενους οικότοπους, όπως λιβάδια Ποσειδωνίας-οι γνωστές φυκιάδες- και πυκνούς κοραλλιογενείς σχηματισμούς (τραγάνες) σύμφωνα με το Έθνος.

Εκεί ζει το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού της μεσογειακής φώκιας ενώ πρόσφατα ερευνητές που εργάζονται στην περιοχή στο πλαίσιο του προγράμματος ΚΥΚΛΑΔΕΣ life έμειναν έκπληκτοι ανακαλύπτοντας περίπου 2.000 θαλασσοπούλια Puffinus yelkouan, μία από τις μεγαλύτερες αποικίες στην Ελλάδα.

Η ομάδα του εργαστηρίου Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας του τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών 57,3 χμ² διαπίστωσε πως περισσότερα από 24 χμ² καλύπτονται από οικότοπους έντονης ποικιλομορφίας.

Ανακάλυψαν σημαντικές εκτάσεις φυκιάδας, του φυτού που συναντάται μόνο στη Μεσόγειο δεσμεύοντας διοξείδιο του άνθρακα. Επίσης εντοπίστηκαν κοραλλιογενείς σχηματισμοί, οι οποίοι δημιουργούν ευνοϊκό περιβάλλον για την αναπαραγωγή ψαριών και λειτουργούν ως δεξαμενές διοξειδίου του άνθρακα.

newsbeast.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου