ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Τι απειλεί το πιο περίεργο πουλί στον κόσμο

τι-απειλεί-το-πιο-περίεργο-πουλί-στον-κ-614721

Η αξία του φίλντισι από τη ρινόπλαξ είναι μεγαλύτερη από του ελεφαντόδοντου

Είναι ένα από τα πιο περίεργα πουλιά που υπάρχουν στον κόσμο, με πολύ ιδιαίτερο σχήμα κρανίου, άνοιγμα φτερών που φτάνει σχεδόν τα 2 μέτρα και μια κραυγή που ακούγεται σα μανιακό γέλιο καθώς απηχεί στα τροπικά δάση του Βόρνεο.

Η ρινόπλαξ απειλείται με εξαφάνιση, εξαιτίας της απότομης αύξησης της ζήτησης για φίλντισι (ελεφαντόδοντο) στη μαύρη αγορά της Κίνας.

Το πουλί αυτό, γνωστό αλλιώς και ως «ο γεωργός του τροπικού δάσους» λόγω του ζωτικού ρόλου που παίζει στη διασπορά σπόρων, αποτελεί το τελευταίο θύμα του οργανωμένου εγκλήματος κατά της άγριας ζωής, σύμφωνα με μια έκθεση που θα δημοσιευτεί από την Υπηρεσία Ερευνών Περιβάλλοντος (Environmental Investigation Agency -ΕΙΑ), όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Daily Mail.

Η αξία του φίλντισι από το πουλί αυτό εκτιμάται ότι είναι τρεις φορές μεγαλύτερη από αυτή του ελεφαντόδοντου και η παράνομη λαθροθηρία είναι εκτός ελέγχου.

«Αν δε δοθεί η απαραίτητη προσοχή στο ζήτημα αυτό, το συγκεκριμένο πουλί κινδυνεύει από εξαφάνιση» ανέφερε ο ειδικός Yoki Hadiprakarsa.

Το παράνομο εμπόριο τροφοδοτείται από την επιθυμία της εύπορης μεσαίας τάξης της Κίνας για σκαλισμένα διακοσμητικά αντικείμενα από ελεφαντόδοντο. Σύμφωνα με την EIA, καθώς το «λευκό» ελεφαντόδοντο από τους χαυλιόδοντες και τα κέρατα από ελέφαντες και ρινόκερους γίνεται πιο σπάνιο, οι παράνομοι διακινητές έχουν αρχίσει πλέον να εμπορεύονται «κόκκινο» φίλντισι από το πτηνό αυτό. Η τιμή του εκτιμάται στα 5.600 ευρώ το κιλό –τρεις φορές πάνω σε σχέση με την τιμή του ελεφαντόδοντου.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως δεν υπάρχουν αξιόπιστες εκτιμήσεις για την επίδραση της λαθροθηρίας στους πληθυσμούς του συγκεκριμένου είδους, ωστόσο σε μία περιοχή μόνο (Kalimantan) εκτιμάται ότι σκοτώνονται 6.000 πουλιά κάθε χρόνο.

newsbeast.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου