ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Φουκουσίμα: αποθήκη ραδιενεργών αποβλήτων θα κυκλώσει το εργοστάσιο

φουκουσίμα-αποθήκη-ραδιενεργών-αποβ-624568

Λύση στο πρόβλημα των ραδιενεργών οικοδομικών αποβλήτων συνολικού βάρους 30 εκατομμυρίων τόνων που έχουν συγκεντρωθεί από την αποξήλωση του πυρηνικού εργοστασίου Νταΐτσι της Φουκουσίμα βρήκαν οι αρμόδιες ιαπωνικές Αρχές.

Ερείπια, χώμα και λοιπά ραδιενεργά απόβλητα θα συγκεντρωθούν σε μια αχανή, ανοιχτή αποθήκη έκτασης 16 τετρ. χιλιομέτρων η οποία βρίσκεται περιμετρικά της μονάδας.

Στον χώρο θα βρίσκονται επίσης αποτεφρωτήρες. Όπως αναφέρει το Reuters, o κυβερνήτης της επαρχίας Φουκουσίμα δέχτηκε να φιλοξενήσει την εν λόγω εγκατάσταση λαμβάνοντας επιδοτήσεις ύψους 2,5 δισ. δολαρίων από την κεντρική κυβέρνηση, με τον ορίζοντα ολοκλήρωσης του έργου να εκτείνεται σε βάθος τριακονταετίας.

Μέχρι να δημιουργηθεί χώρος αποθήκευσης, ραδιενεργά μπάζα και σκουπίδια σε πλαστικές σακούλες σχηματίζουν σωρούς σε εγκαταλελειμμένους ορυζώνες, χώρους στάθμευσης, ακόμα και αυλές σπιτιών.

Αντιδράσεις

Ωστόσο, πολλοί κάτοικοι της μαρτυρικής περιοχής αντιδρούν στο σχέδιο δημιουργίας μιας αχανούς, ανοιχτής αποθήκης πυρηνικών αποβλήτων γύρω από το εργοστάσιο.

Ο χώρος αυτή τη στιγμή ανήκει σε 2.300 ιδιώτες. Η κυβέρνηση θα πρέπει να νοικιάσει ή να αγοράσει τα κτήματα αυτά, ωστόσο πολλοί ιδιοκτήτες αντιμετωπίζουν τις αρχές με καχυποψία και δεν παρευρέθηκαν στις συναντήσεις που διοργάνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος.

«Είμαι σίγουρος ότι σχεδιάζουν αυτόν τον χώρο ως μόνιμο προορισμό αποθήκευσης για τα ραδιενεργά σκουπίδια. Δεν τους εμπιστεύομαι -κανείς δεν μπορεί να τους εμπιστευτεί- για το τι θα συμβεί σε 30 χρόνια» δήλωσε ο 73χρονος Τακάσι Σουγκιμότο, ιδιοκτήτης εκτάσεων στην Οκούμα απηχώντας το κλίμα που επικρατεί.

Στο μεταξύ, πάντως, το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει προσλάβει γύρω στους 140 μεσίτες για να διαπραγματευτούν τις πωλήσεις εκτάσεων.

Με νόμο που ψηφίστηκε τον περασμένο Νοέμβριο, η αρμοδιότητα για το χώρο αποθήκευσης ανατέθηκε στην Ιαπωνική Εταιρεία Περιβαλλοντικής Αποθήκευσης και Ασφάλειας, έναν οργανισμό που χρηματοδοτείται από το κράτος αλλά δεν έχει εμπειρία με ραδιενεργά απόβλητα.

Το τσουνάμι

Το σαρωτικό τσουνάμι που ακολούθησε το σεισμό της 11ης Μαρτίου 2011 σάρωσε τις παράκτιες πόλεις της βόρειας Ιαπωνίας και έθεσε εκτός λειτουργίας το σύστημα ψύξης στο πυρηνικό εργοστάσιο, κοντά στις πόλεις της Οκούμα και της Φουτάμπα, προκαλώντας το δεύτερο χειρότερο πυρηνικό ατύχημα μετά το Τσερνόμπιλ.

Έκτοτε, η Ιαπωνία έχει διαθέσει κονδύλια 15 δισ. δολαρίων σε ένα άνευ προηγουμένου σχέδιο για τη μείωση των επιπέδων ραδιενέργειας στη γύρω περιοχή. Σε όλη την έκταση της επαρχίας της Φουκουσίμα, συνεργεία καθαρίζουν τους δρόμους με πιεστικά, τρίβουν τα κτήρια με βούρτσες και απομακρύνουν το επιφανειακό χώμα και τη βλάστηση.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους, πιθανώς για πάντα, και αντιμετωπίζουν τώρα το ενδεχόμενο απαλλοτρίωσης εκτάσεων για τη δημιουργία του χώρου αποθήκευσης.

Ραδιενεργά νερά

Η ιαπωνική κυβέρνηση συνεχίζει εξάλλου να δέχεται πυρά για την κατάσταση στο κατεστραμμένο εργοστάσιο Φουκουσίμα, από το οποίο συνεχίζει να διαρρέει ραδιενέργεια στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Η διαχειρίστρια εταιρεία Tepco έχει να αντιμετωπίσει τα υπόγεια ύδατα που εισρέουν στα ραδιενεργά υπόγεια, καθώς και τις αλλεπάλληλες διαρροές από τις εκατοντάδες προσωρινές δεξαμενές ραδιενεργού νερού.

Οι εργασίες για τη διάλυση του εργοστασίου και την απορρύπανση της γύρω περιοχής αναμένεται να διαρκέσουν δεκαετίες.

econews.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου