Το Σαν Φρανσίσκο απαγορεύει τα πλαστικά μπουκάλια νερού

Τελευταία ενημέρωση: 2015-03-04, 20:13:49
Το Σαν Φρανσίσκο απαγορεύει τα πλαστικά μπουκάλια νερού

Μια τολμηρή απόφαση για την καταπολέμηση του προβλήματος της ρύπανσης έλαβε η πόλη του Σαν Φρανσίσκο στη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ: απαγορεύει την πώληση πλαστικών μπουκαλιών νερoύ με στόχο να μειώσει τον τεράστιο όγκο των απορριμμάτων του είδους αυτού που κατακλύζουν τη στεριά και τη θάλασσα.

Η απαγόρευση θα ισχύσει σταδιακά με ορίζοντα οριστικής υλοποίησης την επόμενη τετραετία και θα περιλαμβάνει την πώληση σε δημόσιους χώρους πλαστικών φιαλών νερού χωρητικότητας 600 γραμμαρίων. Εξαιρέσεις θα παραχωρηθούν σε σημεία που δεν θα υπάρχει εναλλακτική πηγή νερού.

Σύμμαχος των αρχών του Σαν Φρανσίσκο σε αυτή την προσπάθεια είναι η πρωτοβουλία "Think Outside the Bottle" (Σκέψου έξω από το μπουκάλι) η οποία ενθαρρύνει τον περιορισμό της χρήσης της επιβλαβούς για το περιβάλλον πλαστικής συσκευασίας.

Η πολιτική του Σαν Φρανσίσκο είναι λιγότερο αυστηρή από την καθολική απαγόρευση που ισχύει σε 14 εθνικά πάρκα, πολλά αμερικανικά πανεπιστήμια και την πόλη Κόνκορντ στην Πολιτεία της Μασσαχουσσέτης.

Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν πρόστιμα ύψους 1.000 δολαρίων.

Ο Τζόσουα Άρτσε, πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της πόλης, χαρακτήρισε την απαγόρευση ως "ακόμα ένα βήμα προς τον στόχο των μηδενικών αποβλήτων". Ο Δήμος του Σαν Φρανσίσκο στοχεύει στον μηδενισμό της ποσότητας των απορριμμάτων που καταλήγουν στις χωματερές ως το 2020. Αυτή τη στιγμή έχει πετύχει το διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό του 80%.

Στο παρελθόν έχουν απαγορευθεί οι πλαστικές σακούλες και τα δοχεία από αφρό πολυουρεθάνης.

"Για δεκαετίες οι δημόσιες εκδηλώσεις διεξάγονταν χωρίς πλαστικά μπουκάλια νερού για το κοινό και θα είμαστε μια χαρά χωρίς αυτά και στο μέλλον" είπε ο Άρτσε.

Η Αμερικανική Ένωση Ποτών, στην οποία συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι κολοσσοί Coca-Cola και Pepsi, σχολίασε ότι η απαγόρευση θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται ότι επιλύει. "Πρόκειται για ένα άστοχο εγχείρημα μείωσης των αποβλήτων σε μια πόλη με πάρα πολύ υψηλά ποσοστά ανακύκλωσης" αναφέρεται χαρακτηριστικά.

econews

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
7
+
1
=