Εκπληκτική φωτογραφία του "πράσινου" κομήτη από κάμερα 560 Megapixel

Τελευταία ενημέρωση: 2015-03-03, 11:57:11
Εκπληκτική φωτογραφία του "πράσινου" κομήτη από κάμερα 560 Megapixel

Τον κομήτη Lovejoy 2014 Q2 που διακρίνεται για την πράσινη κόμη και τη γαλαζωπή του ουρά κατάφερε να συλλάβει η ισχυρότερη ψηφιακή κάμερα του κόσμου.

Σε πλήρη ανάλυση, η εικόνα που βλέπετε έχει διαστάσεις 7.200 επί 9.600 εικονοστοιχεία (pixels). Τα επιμέρους τμήματά της καταγράφηκαν από τους 62 αισθητήρες της «Κάμερας Σκοτεινής Ύλης» (DECam), η οποία θεωρείται η ισχυρότερη κάμερα παγκοσμίως με ανάλυση 560 Megapixel.

Η κάμερα, ικανή να καταγράφει φως από απόσταση 8 δισεκατομμυρίων ετών φωτός, βρίσκεται εγκατεστημένη στο αμερικανικό τηλεσκόπιο Blanco, διαμέτρου τεσσάρων μέτρων, το οποίο λειτουργεί σε μεγάλο υψόμετρο στις χιλιανές Άνδεις.

Το τηλεσκόπιο παρατηρεί κανονικά το βαθύ Διάστημα αναζητώντας στοιχεία για τη λεγόμενη σκοτεινή ενέργεια, μια μυστηριώδη δύναμη στην οποία αποδίδεται η επιταχυνόμενη διαστολή του Σύμπαντος.

Στις 27 Δεκεμβρίου 2014, το DECam απαθανάτισε τον Lovejoy 20014 Q2 στον ουρανό του νότιου ημισφαιρίου, όταν ο κομήτης βρισκόταν σε απόσταση 82 εκατομμυρίων χιλιομέτρων, λίγο περισσότερο από το μισό της απόστασης Γης – Ήλιου.

Λίγες ημέρες αργότερα, ο κομήτης πέρασε στον ουρανό του βόρειου ημισφαιρίου και έγινε ορατός με γυμνό μάτι.

Είχαν περάσει περίπου 11.000 χρόνια από το τελευταίο κοντινό πέρασμα του κομήτη, όπως μαρτυρεί η τροχιά του.

Τα εντυπωσιακά χρώματα της εικόνας δεν αντιστοιχούν πάντως σε αυτά που θα έβλεπε το ανθρώπινο μάτι -το πορτρέτο είναι στην πραγματικότητα ένα ψευδοχρωματικό πορτρέτο που αντιστοιχεί σε μόνο δύο μήκη κύματος, ένα στο ορατό και ένα στο υπέρυθρο φάσμα.

Η πράσινη κόμη του κομήτη αποδίδεται στην παρουσία διατομικού άνθρακα και κυανίου, ουσίες που φθορίζουν με πράσινο χρώμα όταν δέχονται την υπεριώδη ακτινοβολία του Ήλιου.

Το μπλε χρώμα της ουράς αποδίδεται στο μονοδείδιο του άνθρακα. Ωστόσο, η ουρά θα φαίνεται ξεθωριασμένη εξαιτίας της χαμηλής συγκέντρωσης σκόνης που θα αντανακλούσε το ηλιακό φως.

Η κόμη έχει διάμετρο γύρω στα 650.000 χιλιόμετρα, και είναι πραγματικά γιγάντια σε σχέση με τον ίδιο τον κομήτη, μια μπάλα από πάγο και σκόνη με διάμετρο μόλις 5 χιλιόμετρα.

Ο κομήτης ανακαλύφθηκε τον Αύγουστο του 2014 από τον ερασιτέχνη αστρονόμο Τέρι Λάβτζοϊ στην Αυστραλία.

Ήταν ο πέμπτος κομήτης που ανακαλύπτεται από τον Λάβτζοϊ και παίρνει το όνομά του. Ένας άλλος κομήτης Lovejoy, ο 2001 W3, είχε περάσει ξυστά από τον Ήλιο το 2011.

econews.gr

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
7
+
1
=