ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Το Ελ Νίνιο απειλεί τα τρόφιμα παγκοσμίως

το-ελ-νίνιο-απειλεί-τα-τρόφιμα-παγκοσμ-226307

Αναμένεται να επιστρέψει φέτος το μετεωρολογικό φαινόμενο Ελ Νίνιο, προκαλώντας ξηρασία σε ορισμένα μέρη του κόσμου και πλημμύρες σε άλλες περιοχές.

Το φαινομενο Ελ Νίνιο -κατά το οποίο τα κεντρικά και ανατολικά νερά του Ειρηνικού Ωκεανού κοντά στον ισημερινό θερμαίνονται σε σχέση με άλλες περιοχές- συμβαίνει κάθε τέσσερα με δώδεκα χρόνια. Το χειρότερο που έχει καταγραφεί στα τέλη του 1990 σκότωσε περισσότερους από 2.000 ανθρώπους και προκάλεσε δισεκατομμύρια δολάρια σε ζημιές.

Ένα δυνατό Ελ Νίνιο (αγόρι στα ισπανικά) μπορεί ταυτόχρονα να μαράνει καλλιέργειες στην Αυστραλία, τη Νοτιοανατολική Ασία, την Ινδία και την Αφρική, όταν οι άλλες περιοχές του πλανήτη, όπως οι ΗΠΑ και η Βραζιλία, “πνίγονται” στις βροχές.

Τον προηγούμενο μήνα, ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών είδε ότι υπάρχει μια “ενισχυμένη πιθανότητα” εμφάνισης ενός αδύναμου El Nino περίπου στα μέσα του 2014, ενώ αυστραλοί μετεωρολόγοι προειδοποίησαν ότι το Ελ Νίνιο θα “χτυπήσει” φέτος.

“Ο κόσμος ήδη προετοιμάζεται για το Ελ Νίνιο, το οποίο εάν επιβεβαιωθεί, θα μπορούσε να σπείρει πανικό στην αγορά και να προκαλέσει τις τιμές ορισμένων βασικών τροφίμων να εκτιναχθούν”, εκτιμά η Vanessa Tan, αναλύτρια επενδύσεων στην εταιρεία Phillip Futures στη Σιγκαπούρη.

Η πιθανότητα επιστροφής του Ελ Νίνιο ήδη συνέβαλε οι τιμές του κακάο να πιάσουν τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δυόμιση ετών αυτό το μήνα, εξαιτίας των φόβων ότι οι ξηρές καιρικές συνθήκες σε βασικές αναπτυσσόμενες περιοχές της Αφρικής και της Ασίας θα πυροδοτήσουν ένα παγκόσμιο έλλειμμα.

Είναι πολύ πιθανόν και άλλα βασικά γεωργικά προϊόντα να ακολουθήσουν αυτό το παράδειγμα εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για το Ελ Νίνιο. Θα μπορούσε να επηρεάσει τις καλλιέργειες σιταριού στην Αυστραλία, όπως και ζάχαρης στην Ινδία, νούμερο 2 παραγωγό της ζάχαρης στον κόσμο, μειώνοντας τις βροχές των μουσώνων που είναι το κλειδί για τη γεωργία.

Επίσης, στην Ασία, όπου αναπτύσσεται πάνω από το 90% του ρυζιού παγκοσμίως και είναι η κύρια παραγωγός του καφέ και του καλαμποκιού, η ξηρασία που προκαλεί το Ελ Νίνιο θα μπορούσε να πλήξει τις καλλιέργειες στην Ταϊλάνδη, την Ινδονησία, το Βιετνάμ, τις Φιλιππίνες και την Κίνα.

Επίσης, το φαινόμενο αυτό ενδεχομένως να πλήξει αποθέματα μεταλλευμάτων, όπως χρυσός, νικέλιο, κασσίτερο, χαλκός και άνθρακας, σε περίπτωση πλημμυρών στα ορυχεία.

Από την άλλη, στην Καλιφόρνια η οποία αυτήν την περίοδο αντιμετωπίζει σοβαρή ξηρασία, οι αγρότες ευελπιστούν ότι το Ελ Νίνιο θα μπορούσε να φέρει βροχές και έτσι να συμβάλλει στην επίλυση προβλημάτων ύδρευσης στην ευρύτερη περιοχή.

econews.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου