ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

“Ανέκαμψε” η ατόλη Νοξ μετά από εκατό χρόνια

ανέκαμψε-η-ατόλη-νοξ-μετά-από-εκατό-226471

Η ατόλη Νοξ ξαναεμφανίστηκε μετά από έναν αιώνα στο νοτιοανατολικό άκρο των Νήσων Μάρσαλ, στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Περίπου 60 κάτοικοι πνίγηκαν -εκτός από δύο αγόρια, τα οποία σκαρφάλωσαν σε ένα δέντρο και κατάφεραν να σωθούν- όταν τον Ιούνιο του 1905, ένας τυφώνας εξαφάνισε την ατόλη Νοξ (ή Ναντικντίκ), στους Νήσους Μάρσαλ. Σήμερα, οι επιστήμονες διαπιστώνουν την επιστροφή της.

Οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Όκλαντ συνέκριναν αεροφωτογραφίες του 1945 και του 2010. Παρατήρησαν ότι σε αυτό το διάστημα η ατόλη εξαπλώθηκε κατά 23% και μετατράπηκε σε ένα σταθερό νησί καλυμμένο από βλάστηση. Παράλληλα, πολλές νησίδες γύρω από το Νοξ ενώθηκαν σχηματίζοντας ένα ενιαίο μεγαλύτερο νησί.

Αυτό οφείλεται στα ιζήματα που δημιουργήθηκαν από το σύστημα υφάλων που περιβάλλει την ατόλη και το οποίο ήταν πιθανότατα υγιές, καθώς η περιοχή έμεινε ακατοίκητη από το πέρασμα του τυφώνα μέχρι σήμερα, πιστεύουν οι ερευνητές.

Συγκεκριμένα, ο Μάρεϊ Φορντ, ένας από τους δύο ερευνητές που μελέτησαν τις αλλαγές δήλωσε στο New Zealand Herald ότι η καταιγίδα πυροδότησε την παραγωγή τεράστιων ποσοτήτων ιζήματος και πέταξε μεγάλες ποσότητες κοραλλιών στα νησιά, κάτι που τα βοήθησε να αναδιοργανωθούν. “Τα νησιά αλλάζουν, μετακινούνται, μεταλλάσσονται – βλέπουμε περιόδους διάβρωσης στη μία πλευρά και περιόδους επικάθισης ιζημάτων στην άλλη”, συμπλήρωσε ο Μάρει.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το φαινόμενο της ανάκαμψης νησιών και της δημιουργίας νέων έπειτα από τυφώνες θα μπορούσε να τους βοηθήσει να προβλέψουν με μεγαλύτερη ακρίβεια πώς θα ανταποκριθούν μικρά νησιά και ατόλες στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

econews.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου