ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Πλάσματα που πήραν το εξωφρενικό όνομά τους από διασημότητες!

πλάσματα-που-πήραν-το-εξωφρενικό-όνομ-243409

Δεν είναι καθόλου ασυνήθιστο η επιστήμη να τιμά τον άνθρωπο που ανακαλύπτει μια νέα μορφή ζωής δίνοντάς της το όνομά του.

Είναι στην πραγματικότητα μια μακραίωνη παράδοση που αποτίει τον αρμόζοντα φόρο τιμής στον επιστήμονα που συνεισφέρει με τον τρόπο αυτό στην προαγωγή της γνώσης.

Παρά ταύτα, ο παραδοσιακός αυτός κανόνας έχει χαλαρώσει στις μέρες μας, καθώς φαίνεται ότι οι επιστήμονες πιστεύουν πλέον ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στο να τιμούν ανθρώπους που δεν έχουν να κάνουν σε τίποτα με την ανακάλυψη!

Κι έτσι πολιτικοί, αθλητές, ροκ σταρ, ηθοποιοί και κάθε λογής celebrity αποτελούν πια την πηγή έμπνευσης στην ονοματοδοσία των νέων οργανισμών, φέρνοντας τα πάνω-κάτω στα παραδεδομένα πρότυπα.

Πολλοί και ξακουστοί έχουν λοιπόν πια το δικό τους ζωάκι να καμαρώνουν, όπως οι Μπόνο, Αντζελίνα Τζολί, Λιβ Τάιλερ, Κέιτ Γουίνσλετ, Στίβεν Σπίλμπεργκ, Πολ ΜακΚάρτνεϊ, Μικ Τζάγγερ, Νιλ Γιανγκ, για να αναφέρουμε μόνο μερικούς, αυτά ωστόσο είναι τα απολύτως ταιριαστότερα ονόματα σταρ δανεισμένα σε οργανισμούς…

Cirolana mercuryi – Freddie Mercury

Ο θρυλικός frontman των Queen γεννήθηκε ως Farrokh Bulsara από γονείς που ανήκαν σε φυλή ιθαγενών της Ζανζιβάρης. Τι πιο ταιριαστό λοιπόν να δανείσει το όνομά του στο νέο αυτό πλασματάκι που ανακαλύφθηκε στη Ζανζιβάρη, το δεύτερο θα έλεγε κανείς «ονομαστό προϊόν» της χώρας;

Οι βιολόγοι έτσι τουλάχιστον σκέφτηκαν και το Cirolana mercuryi παρουσιάστηκε με πάσα επισημότητα…

Arthurdactylus conandoylei – Arthur Conan Doyle

Ο «Χαμένος Κόσμος» του σερ Άρθουρ Κόναν Ντόιλ έχει γίνει κάτι σαν Βίβλος για τους λάτρεις των δεινοσαύρων και των προϊστορικών τεράτων εδώ και έναν αιώνα. Φαίνεται λοιπόν ότι οι δύο βιολόγοι Eberhard Frey και David Martill είχαν διαβάσει το βιβλίο του 1912 κι έτσι όταν ανακάλυψαν το 1994 ένα είδος πτεροδάκτυλου, το όνομα του συγγραφέα ήταν το πρώτο που τους ήρθε στο μυαλό.

Ο ίδιος εξάλλου είχε φτιάξει έναν ολόκληρο κόσμο από τεράστια δεινοσαυροειδή πλάσματα…

Pachygnatha zappa – Frank Zappa

Παρά το γεγονός ότι ο μεγάλος Φρανκ Ζάπα συγκαταλέγεται στους κορυφαίους μουσικούς του 20ού αιώνα, με περισσότερα από 60 προσωπικά άλμπουμ στην καριέρα του, και παρά τις δάφνες και τη μουσική του διάνοια, δεν είναι λίγοι αυτοί που τον θυμούνται για το ιδιαίτερο look του και ακόμα περισσότερο για το παχυλό του μουστάκι.

Αυτό ισχύει σίγουρα για τους δύο βέλγους βιολόγους Robert Bosmans και Jan Bosselaers, που εμπνεύστηκαν το όνομά του αραχνοειδούς που ανακάλυψαν από το μουστάκι του πασίγνωστου ροκά! Ο Ζάπα έχει βέβαια κι άλλα πλάσματα στο «ενεργητικό» του, όπως το Zappa confluentus, ένα σαυροειδές, και το Phialella zappai, είδος μέδουσας, αλλά και πολλά ακόμα…

Agra schwarzeneggeri – Arnold Schwarzenegger

Ο πρωταθλητής μποντιμπιλντεράς, ο σκληρός ηθοποιός και ο άλλοτε κυβερνήτης της Καλιφόρνια δεν θα μπορούσε να μην τιμηθεί με το δικό του ζωάκι. Αφού κατέκτησε το Χόλιγουντ και την πολιτική λοιπόν, ώρα να αφήσει το στίγμα του και στην επιστήμη!

Ήταν το 2002 όταν ένα σπάνιο είδος σκαραβαίου ονομάστηκε προς τιμή του, με το «φουσκωμένο» σώμα του να θυμίζει λέει τα μούσκουλα του Arnie…

Dendropsophus stingi – Sting

Άλλος ένας θρυλικός ροκάς και ταγμένος φιλάνθρωπος απέκτησε κατάδικό του οργανισμό: έναν σπάνιο βάτραχο της Κολομβίας, ως αναγνώριση του έργου του για τη διατήρηση των τροπικών δασών.

Ποιος είπε ότι οι βιολόγοι δεν έχουν ευαισθησίες; Και χιούμορ φυσικά, καθώς το «Dendropsophus stingi» μεταφράζεται «δεντρο-βάτραχος Στινγκ»…

Campsicnemus charliechaplini – Charlie Chaplin

Η αυτού μεγαλειότης του Χόλιγουντ της βωβής περιόδου σκόνταψε με το χαρακτηριστικό του βάδισμα πάνω στην επιστήμη, η οποία τον θυμήθηκε έτσι και αποφάσισε να τον τιμήσει.

Ένα σπάνιο είδος μύγας εμπνεύστηκε το όνομά της από τον θρυλικό Σαρλό και για λόγο αρκούντως μακάβριο: όταν η Campsicnemus charliechaplini πεθαίνει, τα μεσαία της πόδια κάμπτονται σε μια κωμική στάση που θύμιζε στους βιολόγους το ατσούμπαλο βάδισμα του Σαρλό…

Norasaphus monroeae – Marilyn Monroe

Το αρχέτυπο του χολιγουντιανού sex symbol, που μνημονεύεται για τις πλούσιες καμπύλες της, άφησε γερή παρακαταθήκη στον επιστημονικό νου των βιολόγων, οι οποίοι ονόμασαν ακριβώς το απόκοσμο αυτό πλάσμα προς τιμή της καθώς τους θύμιζε λέει τις καμπύλες της και κυρίως τον καλοσμιλεμένο πισινό της!

Όλοι έχουμε τα «κολλήματά» μας, ακόμα και τα μεγαλύτερα μυαλά…

Pheidole harrisonfordi – Harrison Ford

Ο θρυλικός Ιντιάνα Τζόουνς και ακόμα θρυλικότερος Χαν Σόλο στην τριλογία του «Star Wars» έχει εμπνεύσει την επιστήμη πολλάκις, καθώς όλοι ήταν κάποτε παιδιά! Το είδος μυρμηγκιού Pheidole harrisonfordi ονομάστηκε από τον γνωστό ηθοποιό ως φόρο τιμής στη δουλειά του για την προστασία της άγριας ζωής.

Αλλά και το αραχνοειδές Calponia harrisonfordi έφερε αυτόματα στους επιστήμονες το όνομα του Χάρισον Φορντ όταν προβληματίστηκαν πώς να το ονομάσουν το 1993, όταν και ανακαλύφθηκε…

Scaptia beyonceae – Beyonce

Είπαμε, οι επιστήμονες είναι ταυτοχρόνως και άντρες και δεν μπορούν πάντα να απεμπλακούν από την αρρενωπή τους φύση. Η σεξουαλικότητα λοιπόν που αποπνέει η Μπιγιονσέ Νόουλς πέρασε στην αιωνιότητα στον συναρπαστικό κόσμο της επιστήμης όταν ομάδα επιστημόνων αποφάσισε να ονομάσει ένα μέχρι τότε απροσδιόριστο είδος αλογόμυγας προς τιμή της!

Και όχι βέβαια γιατί ήταν λάτρεις της μουσικής της, απλώς λέει επειδή το χαρακτηριστικό χρυσό πίσω μέρος της αλογόμυγας τους θύμισε τα ζηλευτά οπίσθια της Μπιγιονσέ…

Preseucoila imallshookupis – Elvis Presley

Είναι δυνατόν ο αδιαφιλονίκητος βασιλιάς να μην έχει το δικό του είδος; Όχι βέβαια, γι’ αυτό και απαθανατίστηκε σε ένα είδος σφήκας. Το όνομα της σφήκας (Preseucoila) εμπνεύστηκε από τον Πρίσλεϊ, ενώ το όνομα του είδους (imallshookupis) προέκυψε από το τραγούδι του Έλβις «All Shook Up»!

Και αυτή είναι ακριβώς η συνθετική σκέψη που προσιδιάζει στην επιστήμη…

newsbeast.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου