ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

NASA: Σπειροειδής γαλαξίας διαλύεται “εις τα εξ ων συνετέθη” (video)

nasa-σπειροειδής-γαλαξίας-διαλύεται-ει-247790

“Εις τα εξ ων συνετέθη” διαλύεται ο σπειροειδής γαλαξίας ESO 137-001, όπως αποκάλυψε το διαστημικό τηλεσκόπιο της NASA, Hubble και το Παρατηρητήριο Ακτίνων Χ, Chandra.

Ο γαλαξίας κινείται με ταχύτητα 7,2 εκατομμυρίων χιλιομέτρων ανά ώρα μέσα σε ένα εξαιρετικά θερμό διαγαλαξιακό σύννεφο αερίου με συνέπεια να χάνει την υπόστασή του.

Οι γαλάζιες γραμμές που αφήνει πίσω του ο γαλαξίας δεν είναι παρά νεαρά άστρα που “ξεριζώνονται” από το κυρίως σώμα του. Ακόμα και η καφετιά σκόνη που περιέχει ο ESO 137-001 διακρίνεται να ωθείται πίσω από το κέντρο του γαλαξία.

Ο εν λόγω γαλαξίας, βρίσκεται στο γαλαξιακό σμήνος Abell 3627 (Γνώμονας), σε απόσταση 200 εκατομμυρίων ετών φωτός και υπόκειται σε μια διαδικασία “απογύμνωσης” εξαιτίας της εξαιρετικής πίεσης που δέχεται κατά την κίνησή του σε “υγρό” περιβάλλον (γνωστή ως ram pressure stripping στην αστρονομία). Το υγρό στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι το υπερβολικά θερμό αέριο που βρίσκεται στο κέντρο του γαλαξιακού σμήνους με θερμοκρασίες της τάξης του ενός εκατομμυρίου βαθμών Κελσίου.

Οι αστρονόμοι θεωρούν ότι πιθανότατα θα αντέξει, ωστόσο θα γίνεται σκοτεινότερος καθώς θα χάνει το υλικό που θα του επέτρεπε να σχηματίζει νέα άστρα.

econews.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου