ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

NASA: ο κύκλος των ωκεανίων υδάτων σε δύο εκπληκτικά animation [video]

nasa-ο-κύκλος-των-ωκεανίων-υδάτων-σε-δύο-εκ-340714

Δύο animation στα οποία οι ωκεανοί της Γης μοιάζουν να ζωντανεύουν παρουσίασε η NASA. Στα δύο video απεικονίζεται η κίνηση των ωκεανίων ρευμάτων αλλά και η ανανέωση των υδάτων της Μεσογείου.

Για τη δημιουργία των δύο video προσομοίωσης χρησιμοποιήθηκαν δορυφορικά δεδομένα και μετρήσεις στην επιφάνεια της θάλασσας από τον Ιούνιο του 2005 μέχρι τον Οκτώβριο του 2007 τα οποία συνδυάστηκαν με μαθηματικά μοντέλα της ωκεάνιας κυκλοφορίας.

Στην αρχή του βίντεο μπορεί κανείς να διακρίνει τη χώρα μας και την κίνηση των υδάτων στη Μεσόγειο Θάλασσα. Το video προσομοιώνει την κυκλοφορία των υδάτων στον ανατολικό Ατλαντικό και τη Μεσόγειο.

Σε ξεχωριστό video παρουσιάζεται το Ρεύμα του Κόλπου του Μεξικού, το οποίο ξεκινά από τα ανοιχτά της Φλόριντα και μεταφέρει θερμότητα μέχρι την απέναντι όχθη του Ατλαντικού.

Δύο ακόμα σημαντικά ωκεάνια ρεύματα είναι το Αγκούλας, το οποίο κινείται νότια κατά μήκος της ανατολικής ακτής της Αφρικής, καθώς και το Κουροσίβο στον Ειρηνικό που μεταφέρει θερμότητα βορειοανατολικά στην Ιαπωνία.

Τα ωκεάνια ρεύματα θεωρούνται πολύτιμα για τη διατήρηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας καθώς μεταφέρουν θερμότητα από τους τροπικούς μέχρι τους πόλους και η μελέτη τους συμβάλλει στην κατανόηση των κλιματικών αλλαγών και του κύκλου του άνθρακα.

Τα video αποτελούν καρπό της συνεργασίας του MIT, του Κέντρου Διαστημικών Πτήσεων Goddard και του Εργαστηρίου Αεριοπροώθησης της NASA.

econews.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου