ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Συχνότερα “Ελ Νίνιο” θα προκαλέσει το φαινόμενο του θερμοκηπίου

συχνότερα-ελ-νίνιο-θα-προκαλέσει-τ-482199

Η αύξηση της θερμοκρασίας παγκοσμίως πιθανόν θα διπλασιάσει τη συχνότητα του μετεωρολογικού φαινομένου Ελ Νίνιο που επηρεάζει τις καιρικές συνθήκες σε όλη την υδρόγειο.

Πιο καταστροφικά καιρικά φαινόμενα, τα οποία θα έχουν έντονες επιπτώσεις για το κλίμα του 21ου αιώνα, προβλέπουν επιστήμονες. Σύμφωνα με τελευταίες μελέτες, η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι πιθανό να κάνει τα πιο ακραία γεγονότα Ελ Νίνιο να συμβαίνουν δύο φορές συχνότερα απ’ ό,τι ήταν συνηθισμένο.

Πρόκειται για φαινόμενο – που συμβαίνει συνήθως την περίοδο των Χριστουγέννων- κατά το οποίο τα κεντρικά και ανατολικά νερά του Ειρηνικού Ωκεανού κοντά στον ισημερινό είναι θερμότερα σε σχέση με άλλες περιοχές. Προκαλεί ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως ξηρασίες, βροχοπτώσεις, πυρκαγιές, τροπικούς κυκλώνες, σε όλον τον κόσμο, αλλά κυρίως στις περιοχές γύρω από τον Ειρηνικό.

Αυτή τη στιγμή, οι καιρικές συνθήκες στον Ειρηνικό είναι σταθερές και δεν υπάρχει κίνδυνος από το Ελ Νίνιο. Η Αυστραλία όμως, τα τελευταία δύο καλοκαίρια πλήττεται από θερμοκρασίες ρεκόρ και από δασικές πυρκαγιές, γεγονός το οποίο κάνει τους επιστήμονες να ανησυχούν.

Το Ελ Νίνιο τείνει να συμβαίνει όταν η θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας -στο συνήθως δροσερό και ξηρό ανατολικό Ειρηνικό- ανεβαίνει πιο ψηλά από 28° C. Τα επεισόδια αυτά εμφανίζονται περίπου κάθε 20 χρόνια.

Σήμερα όμως, καθώς τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα αυξάνονται και η μέση παγκόσμια θερμοκρασία ανεβαίνει, αυτά τα ακραία φαινόμενα είναι πιθανό να είναι δύο φορές πιο συχνά και να είμαστε μάρτυρες του Ελ Νίνιο κάθε δεκαετία.

Η τελευταία τέτοια ακραία περίπτωση συνέβη το 1997-98, όταν είχε προκαλέσει περίπου 35 δισεκατομμύρια δολάρια ζημιές και εκτιμάται ότι στοίχισε 23.000 ζωές σε όλο τον κόσμο. Ανακήρυξε, επίσης, το 1998 το θερμότερο έτος όσον αφορά τη μέση παγκόσμια θερμοκρασία, ένα ρεκόρ που κράτησε για περισσότερο από μια δεκαετία.

econews.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου