ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Λίμνη Ιωαννίνων: ρύπανση και συμφέροντα σκοτώνουν την Παμβώτιδα

λίμνη-ιωαννίνων-ρύπανση-και-συμφέρον-482234

Πολύ σοβαρό πρόβλημα ρύπανσης παρουσιάζει εδώ και αρκετό καιρό η λίμνη Παμβώτιδα των Ιωαννίνων παρά τις βροχοπτώσεις και την ανανέωση των υδάτων, μεταδίδει ο Σκάι.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του πανεπιστημίου Ιωαννίνων η ρύπανση της λίμνης οφείλεται σε παράνομες απορρίψεις αποβλήτων από βυτιοφόρα, από κτηνοτροφικές και βιομηχανικές μονάδες, από τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων, από παράνομες χωματερές αλλά και από το γεγονός ότι τμήματα της πόλης δεν έχουν συνδεθεί με το αποχετευτικό δίκτυο.

Σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία η λίμνη πάσχει από ευτροφισμό δηλαδή από υπερανάπτυξη της χλωρίδας μέσα στο οικοσύστημα και οφείλεται στην παράνομη απόρριψη των αποβλήτων.

Η Παμβώτιδα έχει εξελιχθεί σε μια ρηχή λίμνη με έκταση 22 τετραγωνικά χιλιόμετρα, μέσο βάθος 4 μέτρα και μέγιστο 9 μέτρα. Πλέον, τα πράσινα νερά της αναδύουν δυσοσμία, ενώ παλαιότερα επικοινωνούσε με τη γειτονική λίμνη Λαψίστα με ένα αβαθές έλος.

Η λίμνη Παμβώτιδα είναι ηλικίας 5 εκατομμυρίων ετών και μετά την Οχρίδα είναι η δεύτερη παλαιότερη λίμνη της Ευρώπης. Σήμερα είναι μια κλειστή δεξαμενή και ο αποδέκτης του ρυπαντικού φορτίου του λεκανοπεδίου των Ιωαννίνων.

Συνεχής υποβάθμιση

Τα οικοσυστήματα της λίμνης Παμβώτιδας δέχονται διαρκείς πιέσεις από την ανθρώπινη δραστηριότητα. Πέρα από το πρόβλημα της ρύπανσης που ανέδειξε και με επιστημονικά πλέον δεδομένα το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, η Παμβώτιδα περιλαμβάνει μια προστατευόμενη περιοχής.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, παρά τις αντιδράσεις τοπικών φορέων και περιβαλλοντικών οργανώσεων, πραγματοποιήθηκαν έργα εντός της προστατευόμενης περιοχής και συγκεκριμένα μέσα στο ενδιαίτημα που φιλοξενεί παγκοσμίως απειλούμενα είδη, με σκοπό τη δημιουργία κύριου όπως αποδείχθηκε και όχι «εναλλακτικού» στίβου θαλάσσιου σκι, που φιλοξένησε τους πανευρωπαϊκούς αγώνες από τις 4 έως τις 8 Σεπτεμβρίου.

Μάλιστα η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) κατατέθηκε μόλις τον Ιούλιο του 2013, παρότι το έργο εκτελούνταν από τον Δεκέμβριο του 2012, ενώ κανονικά προβλέπονται από τον Ν4014/2011 35 εργάσιμες, ζητώντας από Υπηρεσίες και Πολίτες την άποψή τους για ένα έργο όταν αυτό θα έχει ολοκληρωθεί!

Σύμφωνα με την Ορνιθολογική, τη ΜΠΕ είχε συντάξει μηχανικός του ίδιου του δήμου Ιωαννιτών, χωρίς καμία συνεργασία με άλλους επιστήμονες.

Η εκτροπή του Αώου

Κι ενώ η Παμβώτιδα υφίσταται διαρκή υποβάθμιση από τις ανθρώπινες δραστηριότητες, ως λύση για τον εμπλουτισμό των υδάτων της προωθείται η καταστροφική κατά πολλές περιβαλλοντικές οργανώσεις εκτροπή του ποταμού Αώου, η οποία θα συνοδευτεί με τη δημιουργία υδροηλεκτρικών μονάδων εντός περιοχών σπάνιας φυσικής ομορφιάς και οικολογικής αξίας.

econews.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου