ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Στους δρόμους κατά της θανάτωσης των αδέσποτων

στους-δρόμους-κατά-της-θανάτωσης-των-α-536054

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χθες στο Σαράγεβο, έξω από την έδρα του Συμβουλίου υπουργών και του Κοινοβουλίου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, μέλη φιλοζωικών οργανώσεων εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά τους για τις αναγγελθείσες αλλαγές στο νόμο για την προστασία και καλή διαβίωση των ζώων, με τις οποίες προβλέπεται θανάτωση με ευθανασία εγκαταλελειμμένων σκύλων, μετά από 15νθήμερη κράτηση σε άσυλα.

Οι διαδηλωτές, κρατώντας πανό με τα συνθήματα «Μην αλλάζετε το νόμο», «Η δολοφονία δεν είναι λύση», κάλεσαν τη Βουλή να μην υιοθετήσει τις προτεινόμενες αλλαγές στο νόμο.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, πριν από δύο εβδομάδες, σε πρώτη ανάγνωση υιοθέτησαν το σχέδιο τροπολογίας του νόμου για την καλή διαβίωση των ζώων που είχε ψηφιστεί το 2009 και προβλέπει τη θανάτωση με ευθανασία εγκαταλελειμμένων σκύλων, εφ’ όσον σε διάστημα 15 ημερών από τη μεταφορά τους σε άσυλο δεν βρίσκεται ανάδοχος.

Τις αλλαγές πρότεινε η βουλευτής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Νερίμα Ζαΐμοβιτς-Ουζούνοβιτς, η οποία τόνισε την ανάγκη να επιλυθεί το πρόβλημα με τα χιλιάδες αδέσποτα σκυλιά στους δρόμους των πόλεων της χώρας.

Σύμφωνα με τη διεύθυνση κτηνιατρικής του Σαράγεβο, μόνο στους δρόμους της βοσνιακής πρωτεύουσας περιπλανώνται περίπου 13.000 εγκαταλελειμμένα σκυλιά και καθημερινά -κατά μέσο όρο- σημειώνονται τέσσερις επιθέσεις σκύλων σε ανθρώπους.

Ο νόμος του 2009 υποχρέωνε τους δήμους να δημιουργήσουν καταφύγια για τα αδέσποτα ζώα, ενώ η θανάτωση με ευθανασία προβλεπόταν μόνον ως εξαίρεση σε περιπτώσεις επιβεβαιωμένου κρούσματος λύσσας ή επιθετικότητας αδέσποτου σκύλου. Ο νόμος αποδείχθηκε μη εφαρμόσιμος λόγω του γεγονότος ότι οι δήμοι δεν ήταν σε θέση να διασφαλίσουν πόρους για τη δημιουργία ασύλων.

Οι οργανώσεις για την προστασία των ζώων επιμένουν ότι ο νόμος πρέπει να εφαρμοστεί στην αρχική του μορφή και να συνεχιστεί το πρόγραμμα στείρωσης που υλοποιεί η βρετανική μη κυβερνητική οργάνωση «Dogs Trust».

newsbeast.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου