ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Σκυλιά που δεν τα ήθελε κανείς θα γίνουν «βοηθοί» σε εναλλακτικές θεραπείες

σκυλιά-που-δεν-τα-ήθελε-κανείς-θα-γίνου-543109

Πρόγραμμα που ενθαρρύνει την εκπαίδευση αδέσποτων σκύλων ως «θεραπευτές» για άτομα με αναπηρίες ή νοητικά προβλήματα ή για ηλικιωμένους σε οίκους ευγηρίας υλοποιεί το τμήμα της διεθνούς φιλοζωικής οργάνωσης «Vier Pfoten» (Four Paws) στη Ρουμανία.

Μέσω της εκστρατείας η οργάνωση στοχεύει να επιστήσει την προσοχή στη δυνατότητα των αδέσποτων σκύλων να γίνουν «σκύλοι βοηθοί».

Πρωταγωνιστικό ρόλο στην εκστρατεία έχει ο Καταλίν Κορνέα, έμπειρος εκπαιδευτής που θα επιλέξει σκύλους από καταφύγια στο Βουκουρέστι και θα προετοιμάσει έναν, αρχικά, βοηθό σκύλο για την εναλλακτική μορφή θεραπείας.

Το πρόγραμμα – πείραμα θα πραγματοποιηθεί σε τέσσερα στάδια, πρώτα ο εκπαιδευτής θα αναζητήσει τους υποψήφιους θεραπευτές και στη συνέχεια θα επιλέξει τον βοηθό σκύλο που θα γίνει ο ήρωας της εκστρατείας. Η τρίτη φάση θα είναι εντατική περίοδος εκπαίδευσης μετά από την οποία σε τέταρτη φάση ο σκύλος θα ανατεθεί σε κηδεμόνα, στον οποίο θα παράσχει στήριξη, όπως εξηγεί το ΑΜΠΕ.

Η εκπαίδευση του αδέσποτου σκύλου και η ανάδειξή του σε πραγματικό ήρωα θα παρακολουθείται στο Facebook στη σελίδα της εκστρατείας www. facebook.com / HingherulCelBun.

«Οι αδέσποτοι σκύλοι έχουν έμφυτες ιδιότητες επιβίωσης. Τα ένστικτα αυτά τους βοηθούν να επιβιώνουν στο δρόμο, τους κάνουν εξαιρετικά κατάλληλους για βοηθούς ανθρώπων με αναπηρίες, που έχουν συγκεκριμένες κινητικές ανάγκες ή άλλες φυσικές ανάγκες. Επειδή ζουν υπό πολύ δύσκολες συνθήκες, οι αδέσποτοι σκύλοι είναι πολύ ευπροσάρμοστοι, ανταποκρίνονται στις ανάγκες και αναπτύσσουν ειλικρινή και βαθιά φιλία με εκείνους που φροντίζουν», ανέφερε ο κ. Κορνέα.

Μπορούν να γίνουν «βοηθοί» και αυτό σκοπεύουμε να προβάλλουμε τους επόμενους μήνες, επισήμανε.

Ψυχολόγοι που συμμετέχουν στην παρακολούθηση της θεραπείας με αδέσποτα σκυλιά έχουν παρατηρήσει ότι αυτό το εναλλακτικό μοντέλο θεραπείας είχε πολύ ευεργετικά αποτελέσματα, ακόμη και σε πολύ σοβαρές καταστάσεις. Παιδιά με διάφορες αναπηρίες ή με σύνδρομο Down, αυτισμό, νοητική καθυστέρηση ή προβλήματα κινητικότητας έχουν καταφέρει να συνδεθούν με τον έξω κόσμο, να γίνουν πιο κοινωνικά και να δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στον έξω κόσμο μετά από τη θεραπεία με ζώα.

newsbeast.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου