ΠΕΝΘΙΜΑ

ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΑΔΕΛΦΩΝ ΚΩΝ. ΚΑΙ ΔΗΜ. ΚΑΤΟΙΚΟΥ (1934 – 2019 και 1937 – 2019)

μνημη-των-αδελφων-κων-και-δημ-κατοικου-358794

Ηταν δύο άνθρωποι με αξιόλογο υπόβαθρο καλοσύνης

Στα μέσα τού 20ού αιώνα τέσσερις οικογένειες Κατοικέων ευδοκιμούσαν στον εξοχικό οικισμό «Κοτρώνι» τού Κλειτσού Ευρυτανίας. Με τη δίνη τού Εμφυλίου Πολέμου (1946 – 1949) βρέθηκαν ξεσπιτωμένες και ενδεείς στον οικισμό «Μικρό Παζαράκι» τής περιοχής Σοφάδων. Ο ειδυλλιακός οικισμός «Κοτρώνι» εγκαταλείφθηκε. Οι τρεις από τις τέσσερις οικογένειες έμειναν για καλύτερη τύχη στον αυχμηρό τότε κάμπο. Μία από αυτές ήταν και η πολυμελής οικογένεια του Ηλία Κατοίκου, που είχε τα παιδιά Μερόπη (αείμνηστη τώρα), Κωνσταντίνο – Ντίνο (που εκδήμησε στον Βόλο στις 20 – 8 – 2019), Δημήτρη – Τάκη (που εκδήμησε στην Αθήνα στις 7 – 5 – 2019) και Πέτρο (που ζει στον Βόλο).

Τα δύο αδέλφια που έφυγαν από κοντά μας μέσα στο 2019 υπήρξαν άνθρωποι ενάρετης και δημιουργικής ζωής. Ηταν εύλογο, η Τσιαμασιοτοπούλα μητέρα τους Παναγιούλα (εξαδέλφη τής εκ πατρός γιαγιάς μου Δήμητρας – Τούλας, που υπήρξε και εκείνη τρανό παράδειγμα καλοσύνης και φιλοξενίας) να παρουσιάσει δύο τέτοια «αναστήματα».

Ο Ντίνος και ο Τάκης διήλθαν με τιμιότητα και αγωνιστικότητα τη θάλασσα της ζωής, που ήταν για εμάς τους παλαιούς συχνά απειλητική και φουρτουνιασμένη. Κράτησαν ζωντανή τη μαστορική παράδοση των Κατοικέων, που από γενιά σε γενιά δούλευαν το ξύλο και την πέτρα, κατασκεύαζαν σπίτια και νερόμυλους, ήταν άριστοι μαραγκοί και βαρελοποιοί, παράλληλα με τις γεωργικές και κτηνοτροφικές εργασίες τους.

Οι αείμνηστοι αδελφοί ενδιαφέρθηκαν για τα γράμματα και μόρφωσαν τα παιδιά τους (ο Ντίνος την Παναγιώτα, την Ελισάβετ και τον Ηλία και ο Τάκης τη Σωτηρία). Ευτύχησαν να δουν τα παιδιά τους επαγγελματικά και οικογενειακά αποκατεστημένα και είδαν φιλόστοργα εγγόνια.

Ειδικά ο Ντίνος στους Σοφάδες και στον Βόλο άφησε φωτεινό παράδειγμα φιλοπονίας και προκοπής. Ηταν γερός και ψημένος στη δουλειά. Στον Βόλο, όπου έζησε τις τελευταίες δεκαετίες, άφησε ωραία σπίτια στα παιδιά του, καθώς και έξω από τον Βόλο ένα παραλιακό περιβόλι (με αμπέλι και ποικίλα οπωροφόρα δέντρα), που του θύμιζε τον φυσικό πλούτο τού αξέχαστου «Κοτρωνιού» μας.

Ομως, ποιος μπορεί να τα βάλει με την αρρώστια τού αιώνα; Εδωσε ως άλλος Διγενής στα «μαρμαρένια αλώνια» με αξιοπρέπεια τον άνισον αγώνα. Εχει και αυτό ξεχωριστή σημασία! Το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2019 θα τελεστεί το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνό του στον Βόλο. Εκεί θα είμαστε παρόντες συγγενείς, χωριανοί και φίλοι.

Για τους δύο αυτούς εκδημήσαντες αδελφούς εμείς οι συγγενείς και οι χωριανοί μας αξίζει να είμαστε περήφανοι, όσο και αν μας πικραίνει η απουσία τους. Στάθηκαν αξιομίμητα υποδείγματα ζωής και γι’ αυτό ο χρόνος θα κρατήσει εσαεί ζωντανή τη μνήμη τους.

Νίκος Παν. Κατοίκος,

Φιλόλογος

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου