ΠΕΝΘΙΜΑ

Νεκρολογία ΣΟΦΙΑΣ ΔΗΜ. ΠΕΡΙΣΤΕΡΑ

νεκρολογία-σοφιασ-δημ-περιστερα-117604

Αφιέρωμα με σεβασμό στη ΣΟΦΙΑ ΔΗΜ. ΠΕΡΙΣΤΕΡΑ

Μία γυναίκα, μία Κυρία με κάπα κεφαλαίο, που είχα την τύχη να γνωρίσω, να έχω σχέση και επαφή μαζί της, να την θαυμάζω και να ’χει κερδίσει τη βαθιά εκτίμησή μου ήταν η Σοφία Περιστερά.

Με την κόρη της κ. Κάκι Ζαμάνη, όσο ήταν εν ζωή οι σύζυγοί μας, συνδεθήκαμε με φιλία, που με το πέρασμα του χρόνου μεγάλωνε και έγινε βίωμα.

Τη μητέρα της φίλης μου τη συναντούσα σε διάφορα μέρη και πάντοτε τη θαύματα για τη γενναιότητά της, για το θάρρος που αντιμετώπιζε τις δοκιμασίες της ζωής, για την ικανότητα που είχε να κουμαντάρει με αξιοπρέπεια και τα μεγάλα και τα μικρά προβλήματα, που κάθε οικογένεια αντιμετωπίζει όταν φεύγει ο σύντροφος.

Στάθηκε υποδειγματική σύντροφος στην αγαπημένη της αδελφή, την Φιλίτσα, στάθηκε υποδειγματική μητέρα στα παιδιά της, την Κάκι και τον Δημήτρη, και η τύχη της χάρισε απλόχερα τέσσερα εγγόνια και έναν θαυμάσιο δισέγγονο, τον γιο της εγγονής της, της Λήδας, τον πανέμορφο Αλεξ. Η ζωή κυλούσε με διαρκή αγώνα για τη Σοφία Περιστερά που κατάφερνε πάντοτε να ενώνει τις δύο άκριες. Ηρθε όμως πριν από μερικούς μήνες το αστροπελέκι που την καταρράκωσε με τον ξαφνικό θάνατο του γιου της Δημήτρη Περιστερά, που έφυγε από κοντά της μέσα σε λίγα λεπτά. Το στερνοπαίδι της ήταν και η μεγάλη της αδυναμία. Το χτύπημα ήταν αναπάντεχο, κεραυνός εν αιθρία.

Η γενναία γυναίκα κατάφερε, για χάρη της κόρης και της οικογένειάς της, να σταθεί στο αστροπελέκι που την χτύπησε και να βιώσει αυτή τη μεγάλη απώλεια για τρεις μήνες. Οσο και αν πάλεψε, όμως, δεν κατάφερε ή δεν ήθελε να συνεχίσει να ζει μ’ αυτό τον καημό. Εφυγε χωρίς να κουράσει κανέναν, με τη λεβεντιά και την αξιοπρέπεια που ήταν τα γνωρίσματα του χαρακτήρα της.

Με βαθιά θλίψη και απέραντο σεβασμό την αποχαιρετίσαμε, αλλά το πρόσωπό της είχε τη γαλήνη γιατί ακολούθησε τον αγαπημένο της γιο. Ανεξάρτητη στη ζωή, ανεξάρτητη και στο θάνατο.

Δεν υπάρχουν περισσότερα λόγια για ν’ αποχαιρετίσουμε αυτή τη γυναίκα που στάθηκε κολώνα στην οικογένειά της, αλλά διάξελε την οδό ν’ ακολουθήσει το στερνοπαίδι τη να πάει κοντά του. Υποκλίνομαι με βαθύ σεβασμό στην επιλογή της και εύχομαι στην κόρη της, στα εγγόνια της και το δισέγγονό της να αντιληφθούν ότι η Σοφία Περιστερά υπήρξε γενναία και στη ζωή και στο θάνατο. Η ολύμπια μορφή της, καθώς την αποχαιρετούσαμε, δεν έφερε δάκρυα στα μάτια μας, παρά ανείπωτο θαυμασμό.

ΜΑΙΡΗ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου