ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Δεν ξέχασε στη διαθήκη του την Ελλάδα

δεν-ξέχασε-στη-διαθήκη-του-την-ελλάδα-793378

Με παραμύθι μοιάζει η ιστορία του γιατρού Κωνσταντίνου Κυριαζόπουλου, στη μνήμη του οποίου προσφέρθηκαν 1.815.000 δολάρια (περίπου ενάμισι εκατομμύριο ευρώ) υπέρ του ομογενειακού οργανισμού «Φροντίδα», που εδώ και 37 χρόνια παρέχει πολύτιμες υπηρεσίες στους Έλληνες ηλικιωμένους της Μελβούρνης με γηροκομεία, γηριατρεία και κέντρα για ηλικιωμένους που πάσχουν από άνοια.

Τα χρήματα αυτά άφησε στη διαθήκη του για τη «Φροντίδα» ο Μιχάλης Κρίζος, πολιτικός μηχανικός, στη μνήμη του πατέρα του, Κωνσταντίνου, όπως ανακοινώθηκε στα εγκαίνια της νέας πτέρυγας 90 κλινών του γηροκομείου «Άνεση» στο Θόρνμπουρι της Μελβούρνης.

Ο Κωνσταντίνος Κυριαζόπουλος γεννήθηκε στην Ανδριανούπολη το 1866. Ο παππούς του και άλλοι προύχοντες της Ανδριανούπολης απαγχονίστηκαν από τους Οθωμανούς.

Ο ίδιος πήγε στην Αθήνα, σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη συνέχεια εργάστηκε για δέκα χρόνια στο Παρίσι. Επέστρεψε στη Βουλγαρία και στην Ανδριανούπολη, αλλά, επειδή το κλίμα δεν ήταν καλό για τους Έλληνες, το 1902 μετανάστευσε και εγκαταστάθηκε στη Μελβούρνη και ήταν ο πρώτος Έλληνας γιατρός της πόλης.

Υπήρξε για μικρό διάστημα πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, αλλά και επίτιμος πρόξενος της Ελλάδας, ενώ προσέφερε πολλά και για την ολοκλήρωση του πρώτου ελληνορθόδοξου ναού της πόλης, του Ευαγγελισμού.

Υπήρξε ο πρώτος θεατρικός συγγραφέας της ομογένειας, έγραφε άρθρα στην πρώτη ελληνική εφημερίδα της Αυστραλίας αλλά και ποιήματα και λογοτεχνικά ποιήματα σε ελλαδικά έντυπα με το ψευδώνυμο «Κλήτος».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου