ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Έρευνες από ομογενή επιδημιολόγο για την εξάλειψη της ρευματικής καρδιοπάθειας

έρευνες-από-ομογενή-επιδημιολόγο-για-11415

Ο Ελληνοαυστραλός επιδημιολόγος Τζόναθαν Καραπέτης, ο οποίος είχε χαρακτηριστεί ως ένας από τους 100 «εξυπνότερους Αυστραλούς», είναι ο νέος διευθυντής του Telethon Institute of Child Health Research, ενός μεγάλου ινστιτούτου που εδρεύει στο Περθ και ασχολείται με την έρευνα σε θέματα που αφορούν στην υγεία των παιδιών.

Τα προηγούμενα έξι χρόνια ο δρ Καραπέτης ήταν διευθυντής του Menzies School of Health Research, όπου ίδρυσε και το πρώτο πρόγραμμα ελέγχου ρευματικής καρδιοπάθειας στην Αυστραλία.

Στόχος του, όπως λέει, είναι να βρεθούν τρόποι μέσα από την έρευνά του ώστε να περιοριστεί, αν όχι να εξαλειφθεί, η ρευματική καρδιοπάθεια που πλήττει κυρίως τους Αβορίγινες αλλά και τους αυτόχθονες των νησιών γύρω από την Αυστραλία.

«Στις βιομηχανικές χώρες μόνο ένα μικρό ποσοστό της τάξεως του 1% του συνόλου των παιδιών έχει ρευματικό πυρετό σε αντίθεση με τους αυτόχθονες, όπου το ποσοστό αυτό φθάνει το 4%» είπε ο κ. Καραπέτης, ο οποίος πρόσθεσε ότι «σε μερικές χώρες, το 10% των παιδιών πεθαίνει μέχρι την ηλικία των 5 και σχεδόν οι περισσότεροι απ’ αυτούς τους θανάτους θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί».

Ειδικά για τους Αβορίγινες διαπίστωσε ότι η κατάσταση της υγείας τους ήταν από τις χειρότερες ανάμεσα στις αναπτυσσόμενες χώρες.

«Παγκοσμίως η ρευματική καρδιοπάθεια πλήττει 30.000 εκατομμύρια ανθρώπους και 300.000 έως 500.000 πεθαίνουν ετησίως» λέει ο ομογενής επιστήμονας, που πιστεύει ότι στην επόμενη δεκαετία στην Αυστραλία και στις γειτονικές ώρες τα ποσοστά αυτά θα μειωθούν ως αποτέλεσμα των ερευνών που κάνει το ίδρυμα Telethon Institute of Child Health Research.

Ο Τζόναθαν Καραπέτης γεννήθηκε στο Port Pirie στη Νότια Αυστραλία το 1961. Ο πατέρας του, ο οποίος ήταν μηχανικός, ταξίδευε συχνά στην Τανζανία και την Ουγκάντα, όπου ο Τζόναθαν ήρθε πολύ νωρίς σε επαφή με τις τραγικές υγειονομικές συνθήκες που επικρατούσαν εκεί και επηρεάστηκε βαθιά. Οι γονείς του πατέρα του ήταν Έλληνες.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου