ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ο Έλληνας κυνηγός των κυκλώνων

ο-έλληνας-κυνηγός-των-κυκλώνων-34056

Κάθε φορά που ξεσπά ένας κυκλώνας, μια φοβερή καταιγίδα, οι περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούν να τον αποφύγουν, για να σωθούν.

Αυτό ακριβώς συμβαίνει αυτές τις μέρες στο Κουίνσλαντ, όπου τουλάχιστον τέσσερα άτομα φέρονται να έχουν χάσει τη ζωή τους από τις σφοδρές βροχοπτώσεις που σημειώνονται εκεί, μετά το πέρασμα του κυκλώνα Όσβαλντ.

Ωστόσο, ένας ομογενής όχι μόνο δεν κρύβεται από τα καιρικά αυτά φαινόμενα, αλλά σπεύδει να τα παρακολουθήσει και να τα καταγράψει. Πρόκειται για τον Χρήστο Νιτσόπουλο, ο οποίος εδώ και περίπου 17 χρόνια έχει καταφέρει να παρακολουθεί και να βρίσκεται στο επίκεντρο κάθε σφοδρής καταιγίδας που έχει πλήξει το Κουίνσλαντ.

Μαζί με τον συνεργάτη του, Τράβις Ρόμπερτσον, έχει δημιουργήσει τον φορέα «ΟΖ Cyclone Chasers», που σε ελεύθερη απόδοση σημαίνει «Αυστραλοί Κυνηγοί των Κυκλώνων». Με έδρα το Τάουνσβιλ του Κουίνσλαντ «τρέχουν» για να είναι στο επίκεντρο κάθε σφοδρής καταιγίδας και να την καταγράφουν «εκ των έσω».

Γεννημένος στη Βόρεια Ελλάδα, ο Χρήστος Νιτσόπουλος μετανάστευσε στην Αυστραλία σε μικρή ηλικία. Το πάθος του για τη μελέτη των καταιγίδων ξεκίνησε όταν μια σφοδρότατη χαλαζοθύελλα, για την οποία δεν υπήρχε προηγουμένως καμία προειδοποίηση, διέλυσε το οικογενειακό του σπίτι στο Σίδνεϊ το 1988.

«Θέλουμε να μαθαίνουμε πώς ακριβώς προκαλούνται οι καταιγίδες και πώς ξεσπάνε, για να μπορούμε να τις προβλέπουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια» λέει ο ομογενής, ο οποίος, αν και δεν είναι πτυχιούχος μετεωρολόγος, συνεργάζεται με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία της Αυστραλίας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου