Δικαιότερη φορολογική πολιτική για τους Έλληνες ομογενείς

Τελευταία ενημέρωση: 2012-12-17, 19:40:11
Δικαιότερη φορολογική πολιτική για τους Έλληνες ομογενείς

 Την επανεξέταση του ζητήματος της φορολογίας των ομογενών αλλά και τη χάραξη μιας οικονομικής πολιτικής που θα προσφέρει κίνητρα και φορολογικές διευκολύνσεις στους Έλληνες του εξωτερικού, ώστε να επενδύσουν στην Ελλάδα, ζητεί το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΕΑ) με επιστολή - παρέμβαση της γραμματέως του, δρ Όλγας Σαραντοπούλου, προς τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, εν όψει της συζητήσεως του νέου φορολογικού νομοσχεδίου στη Βουλή.

Στην επιστολή επισημαίνεται ότι τα νέα φορολογικά μέτρα απογοητεύουν τους Έλληνες ομογενείς, οι οποίοι καλούνται να προσκομίσουν νέα δικαιολογητικά («Πιστοποιητικό Φορολογικής Κατοικίας»), τα οποία σε πολλές περιπτώσεις δεν εκδίδονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες των χωρών όπου διαβιούν.

Στην περίπτωση της μη εκδόσεως, οι ομογενείς απειλούνται με διπλή φορολόγηση, καθώς δεν θα αναγνωρίζονται ως κάτοικοι εξωτερικού. Το εισόδημα που θα αποκτούν στο εξωτερικό θα θεωρείται τεκμαρτό και θα φορολογείται όταν θα το εισάγουν σαν συνάλλαγμα στην Ελλάδα.

Η κα Σαραντοπούλου επισημαίνει ότι το καθεστώς που δημιουργείται κλονίζει την αξιοπιστία που πρέπει να πρυτανεύει στις σχέσεις των ομογενών με την Ελλάδα. Υπογραμμίζει, δε, ότι οι Έλληνες του εξωτερικού παραμένουν σταθερά συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις προς τη γενέτειρά τους, ενώ διαθέτουν από το εισόδημά τους, ώστε να ευεργετηθεί η κοινωνία του τόπου καταγωγής τους, συνεισφέροντας για την ανοικοδόμηση σχολείων, γηροκομείων, νοσοκομείων, εκκλησιών κ.ά..

Στην επιστολή-παρέμβαση η γραμματέας του ΣΑΕ εισηγείται -μεταξύ άλλων- την επαναφορά απαλλαγής από τον Φόρο Μεταβίβασης για ακίνητα που αγοράζουν ομογενείς στην πατρίδα με εισαγωγή συναλλάγματος, την απαλλαγή πρώτης κατοικίας, εάν αποδεδειγμένα διαμένουν στο ενοίκιο και δεν διαθέτουν ακίνητη περιουσία στο εξωτερικό, την αναγνώριση αφορολόγητου ποσού εισοδήματος καθώς και την απαλλαγή από το έκτακτο ειδικό τέλος επί των ακινήτων ομογενών που διαμένουν μόνιμα στο εξωτερικό και δεν έχουν επισκεφθεί την Ελλάδα την τελευταία δεκαετία για διάστημα μεγαλύτερο του ενός μηνός αλλά και για όσες κατοικίες ομογενών εκδίδεται μηδενικός σε κατανάλωση λογαριασμός της ΔΕΗ.

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
7
+
1
=