ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ο Πίτερ Βασταρδής στο επίκεντρο έρευνας για τις offshore

ο-πίτερ-βασταρδής-στο-επίκεντρο-έρευν-82561

Την αντίδραση της βρετανικής κυβέρνησης προκάλεσαν οι αποκαλύψεις της μεγάλης έρευνας που διεξάγουν από κοινού η βρετανική εφημερίδα «Guardian», το BBC Panorama και το Διεθνές Κονσόρτσιουμ Ερευνητικής Δημοσιογραφίας (ICIJ – με έδρα την Ουάσινγκτον), σχετικά με ένα τεράστιο δίκτυο χιλιάδων εταιρειών offshore με εικονικούς διευθυντές.

Περίπου 100.000 Βρετανοί έχουν στήσει από το 1999 υπεράκτιες εταιρείες -ως επί το πλείστον στις βρετανικές Παρθένες Νήσους – και τις χρησιμοποιούν για κρυφές συναλλαγές και αγοραπωλησίες ακινήτων στη Βρετανία, εκμεταλλευόμενοι τα «παραθυράκια» της νομοθεσίας για να φοροδιαφεύγουν.

Μάλιστα, οι πραγματικοί ιδιοκτήτες χρησιμοποιούσαν διευθυντές-«βιτρίνα» σε ανώνυμες υπεράκτιες εταιρείες που υπέγραφαν αντ’ αυτών.

Μεταξύ αυτών που εντοπίστηκαν από την έρευνα του «Guardian» είναι και ο ελληνικής καταγωγής Πίτερ Βασταρδής, μεγιστάνας ακινήτων με επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα, τη Βρετανία και τη γαλλική Ριβιέρα. Όπως γράφει η εφημερίδα, «χρησιμοποίησε νομικά παραθυράκια για να πουλήσει ένα διαμέρισμα στο Λονδίνο σε έναν Λετονό επιχειρηματία χωρίς να πληρώσει φόρο χαρτοσήμου».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου