ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Έλληνας καθηγητής μεταξύ των πρωτεργατών της ανακάλυψης του Χιγκς

έλληνας-καθηγητής-μεταξύ-των-πρωτεργ-241723

Ο Έλληνας καθηγητής του Πανεπιστημίου του Τέξας και ακαδημαϊκός Δημήτρης Νανόπουλος, εκ των κορυφαίων επιστημόνων του Κόσμου στον κλάδο της Θεωρητικής Φυσικής και Υψηλών Ενεργειών και ένας εκ των πρωτεργατών της πρόσφατης ανακάλυψης του σωματιδίου Χιγκς, με συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα» μιλάει για την ανακάλυψη αυτή, η οποία έχει αφήσει άναυδο ολόκληρο τον κόσμο.

Σύμφωνα με τον κύριο Νανόπουλο, «αυτό το σωματίδιο έχει μία ιδιαιτερότητα και το ψάχναμε πενήντα χρόνια τώρα γιατί είναι ένας βασικός λίθος σε όλο αυτό το κατασκεύασμα που ονομάζομε standard model και είναι απόρροια ενός μηχανισμού Χιγκς, ο οποίος μας δείχνει πώς η ύλη αποκτά τη μάζα».

Όσο για το πως ακριβώς δρα αυτό το σωματίδιο, ο κ. Νανόπουλος εξήγησε: «Φανταστείτε το σύμπαν σαν μια μεγάλη θάλασσα, σαν ένα αέριο κατά κάποιο τρόπο κι όπως περνάει μέσα από τη θάλασσα όπως και όλα τα σωματίδια αλληλεπιδρούν μαζί και εξαρτάται από τον τρόπο της αλληλοεπίδρασης αν θα έχουν μεγάλες, μικρές ή ενδιάμεσες μάζες, δηλαδή είναι η βασική πηγή της μάζας των συγγενών σωματιδίων».

Στην ερώτηση πώς αισθάνεστε μ’ αυτή την ανακάλυψη του Χιγκς, καθότι είστε στην ομάδα πολλά χρόνια, ο Έλληνας επιστήμονας απάντησε, «η συνεισφορά μου είναι, από τότε που ήμουν στο CERN πάρα πολύ νέος και στο ‘Χάρβαρντ’ το 1978 και 1979, σε δύο εργασίες μου στις οποίες πρότεινα πώς να το δούμε το σωματίδιο του Χιγκς, γιατί αλλιώς τι θα συζητούμε; Αλλά και ο τρόπος παραγωγής, κι ο τρόπος που διασπάται, δηλαδή πού το ανιχνεύουν μετά, είναι δικοί μου και οι δύο τρόποι από το 1978 γι’ αυτό είμαι και πολύ χαρούμενος με αυτή την ιστορία».

Ο κύριος Νανόπουλος θεωρείται ένας από τους πιο αξιόλογους και διακεκριμένους επιστήμονες στον κόσμο με σπουδές σε γνωστά πανεπιστήμια της Ευρώπης και μελέτες που προάγουν την επιστημονική σκέψη.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου