ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Δεκαήμερες εκδηλώσεις στο Μόναχο, στο πλαίσιο της 8ης Ελληνο-Βαυαρικής Ημέρας

δεκαήμερες-εκδηλώσεις-στο-μόναχο-στο-287180

Την 8η Ελληνο-Βαυαρική Ημέρα ετοιμάζονται να γιορτάσουν, από κοινού, στο Μόναχο, Ελληνικοί και Βαυαρικοί οργανισμοί και σύλλογοι, φιλοδοξώντας να αναδείξουν, για άλλη μία χρονιά, το πνεύμα της παραδοσιακής φιλίας που διέπει τις σχέσεις της Ελλάδας με τη Βαυαρία.

Τις εκδηλώσεις, από τις 14 έως και τις 28 Ιουνίου, διοργανώνει η Αρχιερατική Επιτροπεία Βαυαρίας, της Ιεράς Μητρόπολης Γερμανίας και το Ευαγγελικό Κέντρο μεταναστών-Ελληνικό Σπίτι, σε συνεργασία με το Δήμο του Ουντερφένινγκ και το Συμβούλιο Αλλοδαπών του Δήμου Μονάχου. Οι εκδηλώσεις υποστηρίζονται από τη Βαυαρική κυβέρνηση, το Δήμο του Μονάχου, την Ομοσπονδιακή Κρατική Υπηρεσία για τους Μετανάστες (Νυρεμβέργη) και το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Μόναχο.

«Λαμβάνοντας υπόψη την επικαιρότητα στην Ελλάδα, πιστεύουμε ότι έχει ανυπολόγιστη αξία η περαιτέρω διατήρηση και σύσφιγξη της μακροχρόνιας, δοκιμασμένης αλληλεγγύης και ενότητας με τους Βαυαρούς φίλους μας», επισημαίνει στο ΑΜΠΕ, από το Μόναχο, ο πρωτοπρεσβύτερος, Απόστολος Μαλαμούσης.

Ο ίδιος μας υπενθυμίζει, ότι το 2005, όταν για πρώτη φορά διοργανώθηκε η γιορτή, που ενώνει λαούς και πολιτισμούς, οι εκδηλώσεις περιορίστηκαν σε μία μόνο Κυριακή. Με το χρόνο, όμως, αυξήθηκαν οι εκδηλώσεις και έτσι διευρύνθηκε ο αριθμός των εορταστικών ημερών.

«Φέτος, οι εκδηλώσεις θα διαρκέσουν δέκα ημέρες, γεγονός που δείχνει το μεγάλο ενδιαφέρον της κοινωνίας του Μονάχου να καλλιεργούμε τον Βαυαρικό και Ελληνικό πολιτισμό, και να τον ζούμε στην πολλαπλότητά του», επισημαίνει ο πατέρας Μαλαμούσης.

Από ελληνικής πλευράς στις εκδηλώσεις συμμετέχουν η Ελληνική Ακαδημία, το Ίδρυμα «Παλλάδιο», τα Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας Μονάχου, η Λέσχη Ελλήνων Επιστημόνων, ο Σύλλογος Ελλήνων Ομογενών Εκπαιδευτικών, εθνικοτοπικοί και αθλητικοί φορείς, ελληνικά σχολεία, η Ελληνοβαυαρική Μορφωτική Εταιρεία, κ.ά. Από Γερμανικής πλευράς, συμμετέχουν, ακόμη, το Ομοσπονδιακό Γραφείο Εργασίας, η Βαυαρική Ραδιοφωνία, το σχολείο του Ιδρύματος Πφέννιγπαράντε κ.ά.

Στις εκδηλώσεις, που θα πραγματοποιηθούν σε διάφορους πολιτιστικούς χώρους του Μονάχου, περιλαμβάνονται ομιλίες του καθηγητή Χρήστου Γιανναρά, διάλεξη για τον Νίκο Καζαντζάκη, προβολή της ταινίας «Τοπίο στην ομίχλη», του Θεόδωρου Αγγελόπουλου, εικαστικές εκθέσεις και λογοτεχνικές βραδιές ελλήνων και γερμανών δημιουργών και βραδιά Βυζαντινής και Γρηγοριανής μουσικής. Θα γίνει, επίσης, εκδήλωση για τη μαγειρική του Αγίου Όρους, η οποία θα μαγνητοσκοπηθεί από τον τηλεοπτικό σταθμό «Munchen. TV», όπως και έκθεση φωτογραφίας, με θέμα «Ίχνη του ελληνικού πολιτισμού στην Τουρκία και στη Μέση Ανατολή».

Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται την Κυριακή, 24 Ιουνίου, μετά την Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Γερμανίας, Αυγουστίνου, στην πλατεία Odeonsplatz, όπου ελληνικοί και γερμανικοί πολιτιστικοί σύλλογοι θα παρουσιάσουν χορούς και τραγούδια των δύο χωρών. Η έναρξη θα γίνει με ελληνική μουσική από το Μουσικό Σύλλογο Φιλαρμονίας του Μονάχου, ενώ την παρουσίαση θα κάνουν οι δημοσιογράφοι της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας, Φανή Αθέρα και Χριστόφορος Βίλχεμ.

Την επομένη, 26 Ιουνίου, σε ειδική εκδήλωση θα τιμηθεί ο Πρώτος Δήμαρχος του Μονάχου, Χρίστιαν Ούντ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου