ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Αυστραλία: Η “χρυσή ιστορία” των ομογενών στο ποδόσφαιρο

αυστραλία-η-χρυσή-ιστορία-των-ομογε-307564

Τη "χρυσή εποχή" του παροικιακού ποδοσφαίρου στα χρόνια της μαζικής μετανάστευσης από την Ελλάδα έζησε ο ποδοσφαιρικός κόσμος του Σίδνεϊ κατά την παρουσίαση του νέου βιβλίου του Βασίλη Βασιλά, "Ο γίγαντας που ξύπνησε ποτέ: Ιστορία και προφορικές ιστορίες του Πανελλήνιου SC (1957-1976)".

Πρώην μέλη του συμβουλίου του Πανελληνίου, παίκτες και οπαδοί καθώς και στελέχη του Σίδνεϊ Ολύμπικ που αποτελεί συνέχεια της ιστορικής ομάδας, γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα της Ελληνικής Λέσχης και απόλαυσαν μια υπέροχη βραδιά αναπολώντας και αναγνωρίζοντας πόσο σημαντική ήταν η ομάδα του Πανελληνίου για τη γενιά των νεοαφιχθέντων Έλληνων μεταναστών αλλά και την ανάπτυξη της πολυπολιτισμικότητας.

Όλοι οι ομιλητές έδωσαν μια διαφορετική εικόνα της πολυτάλαντης και πολύχρωμης ιστορίας του Πανελληνίου με τα σκαμπανεβάσματα του και την απήχηση που είχαν στην ομογένεια.

Ο πρώην Πρόεδρος Σταύρος Βλάχος, μίλησε για τις σχέσεις της Ελληνικής Λέσχης και του Πανελληνίου ενώ στην δική του ομιλία ο σημερινός πρόεδρος του Σίδνεϊ Ολύμπικ Γιώργος Γιάνναρος, επεσήμανε την ανάγκη να στηριχθεί και η σημερινή ομάδα, όπως γινόταν και με τον Πανελλήνιο στο παρελθόν.

Πρώην πρόεδροι και σύμβουλοι όπως ο Τζον Προκοπιάδης, ο Γιώργος Κεφάλς και ο Μιχάλης Κοντός μίλησαν για το πάθος, τις τρυφερές αναμνήσεις αλλά και τις δυσκολίες στη διατήρηση της ομάδας στο μεταβαλλόμενο τοπίο του ποδοσφαίρου της δεκαετίας του 1970.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο Σωτήρης Πατρινός, από τους πιο αξιόλογους και δημοφιλείς παίκτες της ομάδας-ο οποίος παρεμπιπτόντως είναι στο εξώφυλλο της έκδοσης- και που αναφέρθηκε στους θριάμβους και τις ήττες κατά τη διάρκεια της δεκαετούς θητείας του στην ομάδα.

Κύριος ομιλητής της βραδιάς ήταν ο πρόεδρος της ομάδας ράγμπι του Σίδνεϊ "Rabbitohs" Νικόλαος Πάπας, του οποίου ο πατέρας, Γιώργος Παπαναστασίου, ήταν Γραμματέας και Πρόεδρος Πανελληνίου για πάνω από δέκα χρόνια. Συνδυάζοντας τις προσωπικές του αναμνήσεις μαζί με μια ανάλυση του βιβλίου ο κ. Πάπας έδωσε μια σαφή εικόνα για το τι πραγματικά σήμαινε ο Πανελλήνιος την εποχή εκείνη στον Ελληνισμό του Σίδνεϊ.

Ο κ. Πάπας υπενθύμισε επίσης ότι για να αποτίσει φόρο τιμής στην εμφάνιση του Παναθηναϊκού το 1971 στο Γουέμπλεί, ο Πανελλήνιος εμφανίστηκε σε έναν αγώνα με φανέλες του τριφυλλιού και αποθεώθηκε.

Στα μάτια των οπαδών του, ο Πανελλήνιος αντιπροσωπεύεται ό, τι άφησαν πίσω στην Ελλάδα,

Στην ομιλία του, ο συγγραφέας, ο Βασίλης Βασίλας, εξέφρασε την ελπίδα το βιβλίο του να εμπνεύσει και άλλους να καταγράψουν την ιστορία των άλλων ελληνικών ποδοσφαιρικών συλλόγων της Αυστραλίας που έχουν γράψει "χρυσή ιστορία".

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου