ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Σκασίλα μου αν δεν με μνημονεύει η Ρωσική Εκκλησία

πατριάρχης-βαρθολομαίος-σκασίλα-μου-851206

Με έναν ασυνήθιστο για τα εκκλησιαστικά δεδομένα τρόπο έκφρασης ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος από τη Νέα Υόρκη που βρίσκεται σχολίασε την αντίδραση της ρωσικής ορθόδοξης εκκλησίας να μη μνημονεύεται το όνομά του και να εξαιρεθεί από τα εκκλησιαστικά της δίπτυχα, λόγω της αναγνώρισης της Εκκλησίας της Ουκρανίας ως αυτοκέφαλης εκκλησίας.

Ο κ.Βαρθολομαίος, μιλώντας σε εκδήλωση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής κατά την υποδοχή του στη Νέα Υόρκη, ενώπιον επιφανών μελών της ομογένειας, μίλησε για αγνώμονα συμπεριφορά της ρωσικής εκκλησίας προς το οικουμενικό πατριαρχείο – τη μητέρα εκκλησία.

«Τους βοηθήσαμε και εκκίνησαν την πτέρναν κατά του ευεργέτου» με αφορμή την αναγνώριση της Ουκρανικης εκκλησίας ως αυτοκέφαλης.

«Αυτό αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο του Πατριαρχείου και έχει δοθεί αυτοκεφαλία σε πολλές εκκλησίες, γιατί όχι και στην Ουκρανία. Γιατί τα 40- 50 εκατομμύρια των ουκρανών πιστών να μην καταυναστεύονται από τη Μόσχα; Εκοψαν την επικοινωνία, με έβγαλαν από τα δίπτυχα και δεν με μνημονεύουν. Σκασίλα μου που δεν με μνημονεύουν», είπε και συνέχισε: «Εμείς μνημονεύουμε τον Κύριλλο και είπα στον Επιφάνιο (επικεφαλής της Ουκρανικής εκκλησίας) να κάνει το ίδιο».

Η Νέα Υόρκη είναι ο τελευταίος σταθμός της 12ήμερης περιοδείας του Οικομενικού Πατριάρχη στις ΗΠΑ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου