ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ο μαέστρος Δημήτρης Μποτίνης απέσπασε το πρώτο βραβείο στον Πανρωσικό Διαγωνισμό Μουσικής

ο-μαέστρος-δημήτρης-μποτίνης-απέσπασ-352703

Η αναβίωση κατ’ εντολήν του Βλαντιμίρ Πούτιν του Πανρωσικού Διαγωνισμού Μουσικής που διεκόπη το 1988 με την πτώση της ΕΣΣΔ, από τον οποίο αναδείχτηκαν κολοσσοί της κλασικής μουσικής, όπως ο Ρίχτερ, οι Ροστραπόβιτς, Γκέργκιεφ, Τεμιρκάνοφ και πολλοί άλλοι, επιφύλασσε μια ευχάριστη έκπληξη για την Ελλάδα, αλλά και τη Ρωσία.

Ανάμεσα στους 77 διαγωνιζόμενους που έλαβαν μέρος στον πολύ σκληρό αυτό διαγωνισμό, το πρώτο βραβείο, αυτό του Καλύτερου Μαέστρου Διευθυντή Οπερας και Συμφωνικής Ορχήστρας, το απέσπασε ο 25χρονος Δημήτρης Μποτίνης. Μάλιστα, ο κ. Δημήτρης Μποτίνης, που εργάζεται στη Φιλαρμονική της Μόσχας, υπήρξε ο δεύτερος πιο μικρός απ’ όσους συμμετείχαν στον διαγωνισμό με τον μεγαλύτερο να είναι 40 ετών και τον μικρότερο 16! Στην εκδήλωση βράβευσης που πραγματοποιήθηκε στη «Μεγάλη Αίθουσα Τσαϊκόφσκι» της Μόσχας, στην οποία παραβρέθηκε ο Ρώσος υπουργός Πολιτισμού Σεργκέι Αβντέγεφ, ο οποίος μίλησε με πολύ θερμά λόγια για τον συμπατριώτη μας, ο Δημήτρης Μποτίνης διηύθυνε την εισαγωγή από τους «Αρχιμουσικούς της Νυρεμβέργης» του Βάγκνερ, το «Αντάντε Καντάμπιλε» του Τσαϊκόφσκι για βιολοντσέλο και ορχήστρα, το «Σκέρτσο» από το πρώτο κονσέρτο για βιολί του Σοστακόβιτς και το «Φινάλε» από το τριπλό κονσέρτο του Μπετόβεν.

Ενθουσιώδης υπήρξε και η υποδοχή που έτυχε από τα ρωσικά ΜΜΕ ο Ελληνας μαέστρος. Στο ρεπορτάζ της για το ρωσόφωνο δορυφορικό κανάλι Vesti. Ru η πολιτιστική συντάκτρια Μαρία Σβέσνικοβα υποστήριξε πως «στα μάτια επιτροπής και κοινού ο Μποτίνης υπήρξε η αποκάλυψη. Μόλις εμφανίστηκε στη σκηνή, έγινε κάτι το αδιανόητο: οι μουσικοί μεταμορφώθηκαν και ξεκίνησαν να παίζουν λες και ο καθένας από αυτούς ήθελε, επίσης, να λάβει το βραβείο μαζί με τον Μποτίνη. Η αναβίωση του Πρώτου Πανρωσικού Μουσικού Διαγωνισμού επιφύλασσε την ανακάλυψη ενός νέου αστεριού στον ορίζοντα της κλασικής μουσικής». Η φήμη του Ελληνα αρχιμουσικού φαίνεται πως εκτοξεύεται ταχύτατα. Απόδειξη, πως το περασμένο Σάββατο, με εντολή του κορυφαίου μαέστρου στη Ρωσία, Βαλέρι Γκέργκιεφ, διηύθυνε με μεγάλη επιτυχία στο θέατρο Μπαλέτου και Οπερας Μαρίινσκι της Αγίας Πετρούπολη, την ομώνυμη ορχήστρα του, που κατά γενική ομολογία αποτελεί την καλύτερη της Ρωσίας. Μιλώντας στην «Κ» ο Ελληνας αρχιμουσικός, χωρίς ίχνος έπαρσης, υποστήριξε πως η συγκεκριμένη διάκριση του ανοίγει δρόμους σε όλη τη Ρωσία.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου