ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ο ελληνισμός της Μελβούρνης δραστηριοποιείται

ο-ελληνισμός-της-μελβούρνης-δραστηρι-357440

Με πρωτοβουλία της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης και της Αυστραλο-Ελληνικής Κοινωνικής Πρόνοιας πραγματοποιήθηκε συνάντηση των μεγαλύτερων ομογενειακών οργανισμών για να συζητηθούν τρόποι στήριξης των Ελλήνων που φθάνουν στη Μελβούρνη, ζητώντας καταφύγιο από τη λαίλαπα της ελληνικής οικονομικής κρίσης.

Ήδη, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας της Νέας Νότιας Ουαλίας, Χάρης Δανάλης, κάλεσε την αυστραλιανή κυβέρνηση να δώσει ειδικές άδειες εργασίας σε Έλληνες που θέλουν να μεταναστεύσουν στην Αυστραλία λέγοντας πως ενώ υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον, είναι σχεδόν αδύνατη η μετανάστευσή τους, λόγω των ιδιαίτερα αυστηρών περιορισμών που επιβάλει η Καμπέρα.

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Μελβούρνης, Β. Παπαστεργιάδης, αναφέρθηκε, αρχικά, στη σωρεία μηνυμάτων που παίρνει από πολίτες που ζητούν βοήθεια, φωνές απόγνωσης που ακούγονται από διάφορες κατευθύνσεις.

Εξάλλου, το θέμα της υπογραφής Διακρατικής Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Αυστραλίας όσον αφορά την τουριστική βίζα για τους ηλικίας κάτω των 35 χρόνων να έχουν δικαίωμα εργασίας, απασχόλησε για αρκετή ώρα, το προεδρείο και το ακροατήριο.

Ο κ. Παπαστεργιάδης αναφέρθηκε σε πέντε συζητήσεις που είχε επί του θέματος με τον υπουργό Μετανάστευσης, Κρις Μπόουεν, από τον περασμένο Ιούνιο, χωρίς, εντούτοις, να τύχει θετικής ανταπόκρισης από μέρους του. Εκφράζοντας το μήνυμα που εισέπραξε, δήλωσε ότι ”στην ουσία, αν με ρωτήσετε, δεν θέλουν μια τέτοια συμφωνία. Εμείς, από την πλευρά μας, μέχρι πρότινος, από στρατηγικής πλευράς, δεν θέλαμε να πιέσουμε, για να μην εκληφθεί ότι κύματα Ελλήνων μεταναστών θα βρουν έτσι τρόπο να εισβάλουν στη χώρα. Τώρα, όμως, πιέζουμε, γιατί δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε 2-3 χρόνια να υπογραφεί μια τέτοια συμφωνία. Εξάλλου, το θεωρούμε παρωδία, όλες οι γύρω χώρες -Μάλτα, Τουρκία, Ιταλία, Κύπρος- να έχουν συνάψει αυτή τη συμφωνία και η Ελλάδα να είναι εκτός”.

Όσον αφορά το δικαίωμα εργασίας εκείνων που έρχονται με τουριστική βίζα, ο κ. Παπαστεργιάδης είπε ότι ”στην Ελλάδα η ηλικιακή αυτή ομάδα, των 18-35 χρόνων, είναι εκείνη που πλήττεται πιο σκληρά, αν σκεφτεί κανείς ότι το 48% εξ αυτών είναι άνεργοι. Λέγοντας αυτό, θέλω να τονίσω, όσο πιο έντονα γίνεται, ότι δεν θέλουμε να πάρουμε την αφρόκρεμα της Ελλάδας. Απλώς, επιθυμούμε να βοηθήσουμε τώρα που υπάρχει κρίση. Μιλάμε για προσωρινά μέτρα”.

Η ανάγκη συγκρότησης συντονιστικής επιτροπής, ακούστηκε από πολλούς, με τον πρόεδρο της Κοινότητας, κ. Παπαστεργιάδη, να λέει ότι έχει ήδη συζητηθεί με την Πρόνοια ένα σχέδιο συνεργασίας. Ο κ. Παπαστεργιάδης δήλωσε ικανοποιημένος από τη συγκέντρωση, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ”έγινε μια καλή αρχή και σε δύο εβδομάδες θα έχουμε κάποια δέσμευση από τους οργανισμούς που ήταν εδώ σήμερα, αλλά και από άλλους που για διάφορους λόγους δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν. Ενδιαφέρον υπάρχει από την παροικία και αυτό οφείλουμε να το συντονίσουμε και να προχωρήσουμε”.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου