ΕΛΛΑΔΑ

Ψήφος αποδήμων: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο Βορίδη για άρση των περιορισμών -Οι τρεις βασικές αλλαγές

ψήφος-αποδήμων-κατατέθηκε-το-νομοσχέ-636008

Κατατέθηκε στη Βουλή το προαναγγελθέν νομοσχέδιο του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, με το οποίο αίρονται οι περιορισμοί για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους των εκλογέων του εξωτερικού προκειμένου να έχουν δικαίωμα ψήφου.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, με το σχέδιο νόμου επέρχονται επιμέρους τροποποιήσεις στο ν.4648/2019„ αναφορικά με την άσκηση του δικαιώματος εκλογέων που βρίσκονται εκτός ελληνικής επικράτειας.

Αυτές είναι οι τρεις αλλαγές – “κλειδιά”

α. Καταργούνται τα πρόσθετα κριτήρια που αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την εγγραφή των ενδιαφερομένων στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού (χρόνος διαμονής εντός της ελληνικής επικράτειας, υποβολή φορολογικής δήλωσης κατά την οριζόμενη έννοια).

β. Η διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών αποφασίζει για την αποδοχή ή την απόρριψη της αίτησης εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού.

γ. Καταργείται η Ειδική Διακομματική Επιτροπή, στην οποία έχει ανατεθεί το έργο εξέτασης ενστάσεων επί απορριπτικών αποφάσεων εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, ο έλεγχος συγκεκριμένων αιτήσεων κατόπιν αιτήματος μέλους ή μελών της Επιτροπής καθώς και o δειγματοληπτικός έλεγχος των αιτήσεων που έγιναν αποδεκτές.

Αμηχανία στον ΣΥΡΙΖΑ για τη “γκάφα” Τζάκρη

Στο μεταξύ, αμμηχανία επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ για τις δηλώσεις της Θεοδώρας Τζάκρη, με τις οποίες ζήτησε να μην υπάρχουν περιορισμοί στη ψήφο των αποδήμων, σε αντίθεση με τη γραμμή του κόμματος που επέβαλε όρους και προϋποθέσεις για να ψηφίσουν οι απόδημοι.

Οι δηλώσεις Τζάκρη στην ομογενειακή εφημερία Εθνικός Κήρυκας που προκάλεσαν σάλο, έδωσαν αφορμή στον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη να ανακοινώσει ότι θα καταθέσει σχέδιο νόμου με το οποίο “θα προβλέπεται η κατάργηση των περιορισμών που έχουν τεθεί για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος του απόδημου Ελληνισμού από τον τόπο κατοικίας του”, όπως και έκανε το απόγευμα της Δευτέρας.

Σημειώνεται ότι σήμερα ο νόμος προβλέπει ότι για να ασκήσουν το δικαίωμα ψήφου οι ομογενείς θα πρέπει να έχουν αποδεδειγμένη παρουσία στην Ελλάδα δύο έτη την τελευταία 35ετία, καθώς και να υποβάλουν φορολογική δήλωση στις ελληνικές Αρχές. Οι όροι και προϋποθέσεις αυτές επιβλήθηκαν με επιμονή του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να συναινέσει στην ψήφιση του αρχικού νομοσχεδίου πριν από 2 σχεδόν χρόνια.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου