ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Βολιώτης ιερέας τέλεσε στο Μόναχο μνημόσυνο για κορυφαίο μαθηματικό

βολιώτης-ιερέας-τέλεσε-στο-μόναχο-μνη-710559

Σε κλίμα συγκίνησης τελέστηκε στο Μόναχο η τελετή μνήμης για τον παγκοσμίου φήμης Ελληνα μαθηματικό Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή.

Την εκδήλωση μνήμης που, την περασμένη Τρίτη 2 Φεβρουαρίου, διοργάνωσαν η Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας, Ενορία Αγίων Πάντων Μονάχου και το Ελληνικό Λύκειο Μονάχου «Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή» και πραγματοποιήθηκε μπροστά στον επιτάφιο Κίονα Καραθεοδωρή που είναι τοποθετημένος στην αυλή του Ναού των Αγίων Πάντων Μονάχου.

Η επιμνημόσυνη δέηση τελέστηκε από τον προἲστάμενο του Ναού των Αγίων Πάντων Μονάχου, Αρχιμανδρίτη Γεώργιο Σιώμο και από τον Πρωτοπρεσβύτερο Απόστολο Μαλαμούση, από τον Βόλο, Αρχιερατικό Επιτετραμμένο για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία.

Μετά το πέρας της επιμνημόσυνης δέησης η μαθήτρια Αλεξάνδρα Καῒρη απήγγειλε το ποίημα του εκπαιδευτικού Κωνσταντίνου Θώδη, ενώ η μαθήτρια Δήμητρα Σαρακατσάνη ανέγνωσε το κείμενο της αναγγελίας θανάτου του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή στην Ολομέλεια της Ακαδημίας Αθηνών, από τον τότε πρόεδρο της Αναστάσιο Ορλάνδο στις 23 Φεβρουαρίου 1950.

Ο κίονας, σημειωτέον, όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση, ήταν τοποθετημένος επάνω στον τάφο Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή στο Κοιμητήριο του Δάσους στο Μόναχο. Με ειδική επίσημη ελληνοβαυαρική τελετή μεταφέρθηκε ο κίονας από τον τάφο και τοποθετήθηκε στις 7.7.2019 στην αυλή του Ναού των Αγίων Πάντων Μονάχου, εις μνημόσυνον αιώνιον.

«Λόγων των επίκαιρων βαυαρικών πολιτειακών διατάξεων προς αποφυγή της πανδημίας, δεν επετράπη εφέτος η συμμετοχή στο μνημόσυνο περισσοτέρων μελών της παροικίας μας, παρά μόνο των κληρικών, αντιπροσωπείας του διδακτικού προσωπικού και της μαθητιώσας νεολαίας του Λυκείου Μονάχου, και ενός εκπροσώπου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Λυκείου», αναφέρει ο π. Απόστολος Μαλαμούσης.

Στην τελετή παρέστησαν η αναπληρώτρια διευθύντρια του Λυκείου Μονάχου «Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή» Ασημίνα Χρυσικού (φιλόλογος), ο υποδιευθυντής Μιλτιάδης Αδάμ (μαθηματικός), ο πρώην διευθυντής κ. Σταύρος Ελευθεριάδης (γυμναστής), ο Νικόλαος Γκάβαλος (μαθηματικός) και οι μαθητές Δήμητρα Σαρακατσάνη και Κωνσταντίνος Τικιστιρμάς, και Αλεξάνδρα Καῒρη και Διονύσιος Γκάβαλος.

Παρέστη επίσης και ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Λυκείου Ιωάννης Σαρακατσάνης.

Ολοι οι παρευρεθέντες κατέθεσαν στο τέλος της εκδήλωσης μπροστά στον κίονα Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή από ένα λουλούδι, ως έκφραση σεβασμού και τιμής προς τον μεγάλο και παγκοσμίου αίγλης Ελληνα Μαθηματικό.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου