ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Πέθανε ο θρυλικός ποδοσφαιριστής της Τουρκίας Λευτέρης Αντωνιάδης

πέθανε-ο-θρυλικός-ποδοσφαιριστής-της-373744

Εξέπνευσε στο Αμερικανικό νοσοκομείο της Κωσνταντινούπολης, ο Λευτέρης Αντωνιάδης, ο ποδοσφαιριστής θρύλος του τουρκικού ποδοσφαίρου.

Πριν από λίγες ημέρες είχε γίνει η διακομιδή του στο νοσοκομείο με πνευμονία. Κασι νοσηλεύονταν στην εντατική.

Γεννημένος το 1925 στην Κωνσταντινούπολη ο ομογενείς ποδοσφαιριστής είχε μαγέψει με το ταλέντο του στη μπάλα και οι Τούρκοι παρά τον εθνικισμό τους, υποκλίθηκαν στον Λευτέρη.

Ο ίδιος ξεκίνησε την καριέρα του στην Τάξιμσπορ, όμως οι Τούρκοι τον γνώρισαν με τα κατορθώματα του στην Φενέρμπαχτσε. Ο «Κιουτσούκ-Αντωνιάδης» όπως τον αποκαλούσαν οι γείτονες μας (σ.σ. Κιουτσούκ στην τουρκική γλώσσα σημαίνει μικρός) με την φανέλα της αγαπημένης του Φενέρμπαχτε, είχε τον απολογισμό ρεκόρ 423 γκολ σε 615 συμμετοχές και έφερε πολλά πρωταθλήματα και κύπελλα. Ο Λευτέρης έπαιξε και στην Εθνική ομάδα της Τουρκίας έπαιξε σε 50 αγώνες και σε 9 από αυτούς ήταν ο αρχηγός της ομάδας! Πήρε μέρος και στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα. Ήταν ο πρώτος ποδοσφαιριστής της Τουρκίας που πήρε μεταγραφή στο εξωτερικό στη Νις και στη Φιορεντίνα.

Στο τέλος της καριέρας του αγωνίστηκε στην αγαπημένη του ΑΕΚ φορώντας 5 φορές την φανέλα της αγαπημένης του ελληνικής ομάδας.

Ο ίδιος μέχρι τα τελευταία του δεν ήθελε να αποχωριστεί την Κωνσταντινούπολη. Πέρυσι όταν είχε επισκεφθεί τους συγγενείς του στην Αθήνα , ασθένησε διακομίστηκε στην στον Ευαγγελισμό αλλά ο ίδιος ζήτησε να επιστρέψει στη γενέτειρα του. Ο πρόεδρος της Φενέρμπαχτσε , τιμώντας το πρόσωπο του έστειλε ειδικό αεροσκάφος για να μεταφερθεί ο Κιουτσούκ-Αντωνιάδης στην πόλη και έτσι έγινε.

Ο Λευτέρης Αντωνιάδης ζούσε στη νήσο Πρίγκηπο της Κωνσταντινούπολης

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου