ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Βολιώτης ιερέας της διασποράς και της προσφοράς

βολιώτης-ιερέας-της-διασποράς-και-της-810104

Στις επάλξεις ο Βολιώτης π. Δημήτριος Τσόμπρας, στηρίζει τους κατοίκους του Μπίλεφελντ και στην πανδημία

Προσωπικότητα με βαθιές κοινωνικές ευαισθησίες ο Βολιώτης κληρικός της διασποράς π. Δημήτριος Τσόμπρας, ο οποίος βρίσκεται τέσσερις δεκαετίες στην ελληνορθόδοξη ενορία του Αγίου Αποστόλου Παύλου Μπίλεφελντ της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας, με διαρκή προσφορά που συνεχίζεται και στην περίοδο της πανδημίας.

Υπόθεση ζωής για τον Βολιώτη πρωτοπρεσβύτερο του οικουμενικού θρόνου η διακονία και προσφορά στον συνάνθρωπο, που μεταφράζεται σε πνευματική στήριξη και διαρκή επικοινωνία με τους κατοίκους της περιοχής, προσφορά τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης σε μοναχικά άτομα και άπορες οικογένειες, και λόγια παρηγοριάς σε όσους δυσκολεύονται να διαχειριστούν το βάρος της πανδημίας.

«Προσπαθούμε συνέχεια να είμαστε κοντά στον κόσμο, εμείς βέβαια λειτουργούμε εδώ, οι εκκλησίες είναι ανοιχτές, αλλά προσπαθούμε να συμπαρασταθούμε και στους ανθρώπους οι οποίοι είναι μόνοι τους, είναι μοναχικοί άνθρωποι. Επισκέψεις δεν επιτρέπονται αυτή την στιγμή, αλλά και με τηλεφωνική στήριξη και επικοινωνία μέσω των ηλεκτρονικών μέσων τα οποία υπάρχουν σήμερα στη διάθεσή μας, προσπαθούμε συνέχεια να είμαστε σε επαφή και επικοινωνία με τους ανθρώπους» δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Στις επάλξεις της προσφοράς ο Βολιώτης κληρικός της διασποράς, διακρίνεται για την καλοσύνη του και τη διαρκή διάθεση στήριξης όσων έχουν ανάγκη. «Η εκκλησία μας έχει 450 θέσεις καθημένων αλλά επιτρέπεται να εισέλθουν περί τους 50 στο ναό. Κάθε μεγάλη γιορτή και κάθε Κυριακή έχουμε ανοιχτή την Εκκλησία και βρισκόμαστε κι εμείς εκεί, προκειμένου να περάσουν οι άνθρωποί μας για ατομική προσευχή, αλλά μου δίνεται η ευκαιρία και εμένα προσωπικά να συναντήσω τους ανθρώπους οι οποίοι έρχονται στην Εκκλησία για να έχουμε μια συνομιλία μαζί τους. Αυτό γίνεται από την αρχή της πανδημίας και το συνεχίζουμε και βλέπουμε ότι έρχονται όλο και περισσότεροι», υπογράμμισε.

Κοντά στη Μητρόπολη Δημητριάδος

Με πρωτοβουλία του ιδίου συγκεντρώθηκαν κατά το παρελθόν τρόφιμα για τη στήριξη του φιλανθρωπικού έργου της Μητρόπολης Δημητριάδος και της Μητρόπολης Κερκύρας. «Προσπαθούμε πάντα να είμαστε σε επαφή και σε επικοινωνία με τις ρίζες μας. Προσπαθούμε να στεκόμαστε δίπλα πάντα στους ανθρώπους που έχουν πρόβλημα και πολύ περισσότερο στο Βόλο που είναι η πατρίδα μας. Με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ιγνάτιο έχουμε σχέσεις από δεκαετίες και προσπαθούμε όσο μπορούμε να βοηθήσουμε το έργο του», είπε.

Ο Βολιώτης ιερέας, ο οποίος διατηρεί δεσμούς καρδιάς με τη γενέτειρά του, διακονεί 10.000 περίπου ανθρώπους, σε μια τεράστια περιοχή που εκτείνεται μέχρι τα σύνορα της Ολλανδίας. Η πόλη Μπίλεφελντ στην οποία ζει τριάντα και πλέον χρόνια, διακονώντας, ως ιερατικός προϊστάμενος τον ορθόδοξο ναό του Αποστόλου Παύλου, βρίσκεται στη βόρεια Γερμανία, στο κρατίδιο της βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας.

Στη συγκεκριμένη περιοχή ζουν περί τους 5.500 Ορθόδοξους Ελληνες, επίσης Ρώσοι, Σέρβοι και Ρουμάνοι Ορθόδοξοι, ενώ παράλληλα, πολλοί Γερμανοί έχουν επίσης βαπτιστεί Ορθόδοξοι.

Η περιοχή ευθύνης του Βολιώτη ιερέα είναι τεράστια, όπως άλλωστε και το έργο του, που αγκαλιάζει όλες τις κοινωνικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των απόρων αλλά και των μεταναστών, οι οποίοι ζητούν τη συνδρομή του.

Βολιώτης στην καταγωγή

Χειροτονήθηκε διάκονος το 1976 από τον Μακαριστό Χριστόδουλο, υπηρετώντας στο ιδιαίτερο γραφείο του μέχρι το 1983, μαζί με το νυν Μητροπολίτη Κερκύρας κ. Νεκτάριο. Διετέλεσε αρχιδιάκονος του Μακαριστού, έως το 1982, οπότε χειροτονήθηκε πρεσβύτερος και διορίστηκε στον Αγιο Γεώργιο Ιωλκού, τόπο κατοικίας του.

Η απόφαση να μεταβεί στη Γερμανία, προκειμένου να αναλάβει μια μεγάλη ενορία που είχε ορφανέψει, ελήφθη αμέσως μόλις κοινοποιήθηκε στον τότε Μητροπολίτη Δημητριάδος σχετικό έγγραφο του Μητροπολίτη Γερμανίας, στο οποίο διατυπώνονταν το αίτημα της κάλυψης της κενής θέσης από ιερέα της Μητρόπολης Δημητριάδος. Χωρίς δεύτερη σκέψη, ανταποκρίθηκε και έκτοτε είναι προϊστάμενος στην ελληνορθόδοξη ενορία του Αποστόλου Παύλου, που αποτελεί το επίκεντρο για χιλιάδες ανθρώπους, οι οποίοι αγκάλιασαν το Βολιώτη ιερέα και την οικογένειά του.

Ο χώρος της ενορίας αποτελεί το κέντρο της ζωής του Ελληνισμού και φιλοξενεί δεκάδες δραστηριότητες, όπως κατηχητικά, κύκλους μελέτης Αγίας Γραφής για κυρίες, ορθόδοξη διακονία, σχολή ελληνικών παραδοσιακών χορών, μεγάλο συγκρότημα φοιτητών και ενηλίκων που διαφυλάττει την Ελληνική παράδοση, σχολή μουσικής και αγιογραφίας.

Στόχος του Βολιώτη κληρικού είναι η διαρκής προσφορά στον συνάνθρωπο, πολύ δε περισσότερο στην δύσκολη περίοδο της πανδημίας. Προσπαθεί να βρίσκεται διαρκώς κοντά στον κόσμο, κοντά σε μοναχικούς ανθρώπους, διατηρώντας την διαπροσωπική σχέση, που έχει αναπτύξει επί σειρά ετών, υπογραμμίζοντας ότι «εισπράττουμε τον προβληματισμό του κόσμου και προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις να βοηθήσουμε όπου μπορούμε».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου