ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ομογενείς στη Γερμανία θέλουν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα για διακοπές

ομογενείς-στη-γερμανία-θέλουν-να-ταξι-88300

Περιμένουν τις αποφάσεις για το άνοιγμα των συνόρων για να κάνουν τον προγραμματισμό τους

Σε αναμονή των αποφάσεων του υπουργείου Εσωτερικών της Γερμανίας για το άνοιγμα των συνόρων ή όχι από τις 15 Μαΐου και μετά βρίσκονται οι ομογενείς στη Γερμανία. Βολιώτης μόνιμος κάτοικος του Βερολίνου λέει ότι όλοι θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα για το καλοκαίρι αλλά δεν γνωρίζουν πότε μπορεί να γίνει αυτό.

Ο Γιάννης Δούρβος συνηθίζει να επισκέπτεται την πατρίδα του και την τόπο καταγωγής του ανά τακτά διαστήματα κάθε χρόνο. Τα καλοκαίρια μένει εδώ για αρκετούς μήνες πέραν των επισκέψεών τους και στις υπόλοιπες εποχές του χρόνου.

Δεν γνωρίζει πώς να κάνει τον προγραμματισμό του αν και είχε κλείσει εισιτήρια για τις 24 Ιουνίου. «Αυτή τη στιγμή ο κόσμος έχει βγει από τα σπίτια του λαμβάνοντας αυστηρά μέτρα προφύλαξης. Τα μαγαζιά λειτουργούν όπως και τα πολυκαταστήματα. Ο κόσμος κυκλοφορεί κανονικά.

Φυσικά μέσα στα καταστήματα όλοι φορούν προστατευτικές μάσκες και γάντια. Εξω στους δρόμους δεν φοράει κανένας. Οι μασκοφόροι εξαφανίστηκαν», περιγράφει. Η Γερμανία μετράει μία εβδομάδα επιστροφής στη νέα κανονικότητα. Σε αυτό το διάστημα οι ηλικιωμένοι συνεχίζουν να μένουν σπίτι οικειοθελώς.

Όπως εξηγεί ο ίδιος, οι επιστήμονες είναι πάρα πολύ επιφυλακτικοί για την πορεία επιστροφής στην κανονικότητα και παρακολουθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα. Προσώρας βλέπουν ότι υπάρχει μείωση των κρουσμάτων αλλά παραμένουν προβληματισμένοι.

Η Γερμανία ετοιμάζεται να ανοίξει την εστίαση από την ερχόμενη εβδομάδα. Αυτή τη στιγμή λειτουργούν μόνο τα καταστήματα που κάνουν delivery.

Ο κ. Δούρβος λέει ότι «βλέπεις παντού να υπάρχουν ουρές αλλά με τους πολίτες να κρατούν μεγάλες αποστάσεις ο ένας από τον άλλο έως και 2,5 μέτρα.

Στα μάρκετ υπάρχει ο επιπλέον περιορισμός να έχουν καροτσάκι ανεξαρτήτως των αγορών τους ώστε αναπόφευκτα να τηρείται μία απόσταση μεταξύ των καταναλωτών».

Οι ομογενείς συζητούν μεταξύ τους για τα ταξίδια τους στην Ελλάδα και τις ακυρώσεις λόγω του κορονοϊού. Ο κ. Δούρβος ήταν να έρθει Βόλο για τις εορτές του Πάσχα και το ταξίδι ακυρώθηκε. Τώρα βρίσκεται σε αναμονή για τις διακοπές του καλοκαιριού. Ενας φίλος του ήταν να ταξιδέψει αρχές Μαΐου. «Φαίνεται πάντως από τα προγράμματα αεροπορικών εταιρειών ότι οποιοδήποτε ταξίδι μπορεί να προγραμματιστεί από τον Ιούνιο και μετά», σημειώνει ο ίδιος.

Ολοι φοβούνται ένα δεύτερο επιδημικό κύμα αλλά από το φθινόπωρο και μετά. «Δύο αναγνωρισμένοι καθηγητές Πανεπιστημίου κορυφαίοι στη Γερμανία βλέπουν με ανάμεικτα συναισθήματα την απελευθέρωση των μέτρων. Φοβούνται επιστροφή της πανδημίας αλλά από τον Σεπτέμβριο και μετά», καταλήγει.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου