Κοιμήθηκε ιερέας της διασποράς

Τελευταία ενημέρωση: 2020-04-22, 15:40:49
Κοιμήθηκε ιερέας της διασποράς

Ο καταγόμενος από τον Βόλο π. Απόστολος Ανανιάδης άφησε το πνευματικό του στίγμα στον Καναδά και υπήρξε πνευματικό στήριγμα των ομογενών

 

Θλίψη προκάλεσε στην ομογένεια και την τοπική κοινωνία η είδηση της κοίμησης φωτισμένου κληρικού της διασποράς, του π. Απόστολου Ανανιάδη, ο οποίος καταγόταν από τον Βόλο. Ο π. Απόστολος κοιμήθηκε πλήρης ημερών στις 13 Μαρτίου σε ηλικία 90 ετών, στον Καναδά, έχοντας αφήσει μεγάλο έργο διακονίας.

Οσοι τον γνώρισαν, τον περιγράφουν ως «καταξιωμένο κληρικό, πατέρα και παππού, άξιο πνευματικό και στήριγμα για πολλούς Ελληνες της διασποράς». Η πρεσβυτέρα Καλλιόπη στάθηκε στο πλευρό του μέχρι την τελευταία του πνοή, όπως και η οικογένειά του, που υπήρξε πρότυπο για πολλούς.

Ο Βολιώτης κληρικός της διασποράς άφησε τη σφραγίδα του στην ελληνορθόδοξη κοινότητα του εξωτερικού, συμπληρώνοντας 58 χρόνια διακονίας και πνευματικής προσφοράς στο Βανκούβερ, το Λονδίνο, το Τορόντο και άλλες ενορίες του εξωτερικού, συμπεριλαμβανομένου του Νοτίου Οντάριο.

Γεννημένος το 1930 στον Βόλο, αποφοίτησε από το 2ο Αρρένων Βόλου και έδειξε από μικρή ηλικία την πνευματική του κλίση και ήδη από το 1951 εντάχθηκε στην Αδελφότητα Θεολόγων Ζωή. Το 1962 νυμφεύθηκε την πρεσβυτέρα Καλλιόπη και αποφάσισαν να μετοικίσουν στο εξωτερικό, για να διακονήσουν την ελληνορθόδοξη κοινότητα στη Βόρεια Αμερική.

Ο π. Απόστολος Ανανιάδης υπηρέτησε με άριστο τρόπο στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Vancouver, ΑγίαςΤριάδος London, Αγίου Δηµητρίου στο Τoronto και Παναγίας στο Toronto. Πέραν τούτων, υπηρέτησε ως γενικός αρχιερατικός επίτροπος της Ιεράς Επισκοπής Τορόντο στον Καναδά από το 1979 έως το 1989. Υπηρέτησε, επίσης, ως καθηγητής του Κανονικού Δικαίου της Θεολογικής Ακαδηµίας στον Καναδά και στο πέρασµά του άφησε παντού ανεξίτηλα τα ίχνη του.

Ο π. Απόστολος ανέπτυξε πολύ μεγάλη και σημαντική δραστηριότητα στο εξωτερικό, αφήνοντας τη σφραγίδα της πνευματικής του διακονίας σε δεκάδες ορθόδοξους ναούς. Σε όλη τη ζωή του υπήρξε πνευματικό στήριγμα για πλήθος πιστών, για πλήθος ομογενών που άφησαν τα πάτρια, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Εδωσε τα φώτα της πίστης σε πλήθος Ελλήνων της διασποράς, διατηρώντας άσβεστη την πίστη και την πνευματική επικοινωνία με την ορθόδοξη κοινότητα του εξωτερικού, σε Ευρώπη, Αμερική και Καναδά. Υπήρξε πνευματικό στήριγμα για κλήρο και λαό και όσοι τον γνώρισαν μιλούν με τα καλύτερα λόγια για την καλοσύνη, την αφοσίωση στην οικογένειά του και την αστείρευτη διάθεση προσφοράς στον συνάνθρωπο.

Ο π. Απόστολος δεν ξεχνούσε ποτέ την πατρίδα του, πολύ περισσότερο τον Βόλο, διατηρώντας στενούς δεσμούς επικοινωνίας με συγγενείς, φίλους και παλαιούς συμμαθητές. Το θλιβερό άγγελμα έγινε γνωστό σε όλη την ομογένεια, με δεκάδες συλλυπητήρια μηνύματα να καταφθάνουν από παντού στην οικογένειά του.

Η εξόδιος ακολουθία τελέστηκε τη Δευτέρα 16 Μαρτίου στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, αφού προηγουµένως είχε τελεσθεί Θεία Λειτουργία Προηγιασµένων Τιµίων Δώρων. Λόγω της πανδημίας µόνο οι άνθρωποι του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος έλαβαν µέρος στο Τρισάγιο, στην κηδεία και στη Θεία Λειτουργία, όπου προέστη ο Αρχιεπίσκοπος Σωτήριος και έλαβαν µέρος όλοι οι ιερείς Τορόντο και περιχώρων, τιμώντας τη μνήμη ενός εξέχοντος μέλους της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
3
+
8
=