ΔΙΕΘΝΗ

Σοκολάτα στο Βέλγιο: Γλυκές λύσεις από ελληνικό χέρι

σοκολάτα-στο-βέλγιο-γλυκές-λύσεις-από-114132

Η πιο γλυκιά βιομηχανία του Βελγίου πλήττεται κι αυτή από τον κορονοϊό. Για πρώτη φορά στην Iστορία και μάλιστα ενόψει Πάσχα, η σοκολάτα δεν παράγεται μαζικά στη χώρα, αφού λόγω της πανδημίας οι σοκολατοβιομηχανίες έχουν κλείσει.

Εκτός από γλυκιά, η σοκολάτα είναι και κερδοφόρα. Ο τζίρος της βιομηχανίας σοκολάτας υπολογίζεται σε περισσότερα από 5 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Αν και κάποια καταστήματα παραμένουν ανοιχτά, οι σοκολατερί αναμένουν μεγάλη ύφεση στα νούμερα του 2020, ωστόσο πολλοί επαγγελματίες έχουν στραφεί στο ηλεκτρονικό εμπόριο και τις διανομές στο σπίτι προκειμένου να… σώσουν ό,τι σώζεται.

Ανάμεσά τους και η «δικιά» μας, Μίνα Αποστολίδη, πιστοποιηµένη σοκολατοποιός στη χώρα της σοκολάτας. Πέρυσι μάλιστα, βελγικό γαστρονοµικό µπλογκ την είχε κατατάξει στις έξι καλύτερες προτεινόµενες σοκολατερί! Η Μίνα ήταν η µόνη µη Βελγίδα στον κατάλογο!

«Στην αρχή της καραντίνας ήταν δύσκολα. Γιατί βασικά, επειδή το μαγαζί μου είναι μικρό και η κίνησε κόπηκε, έπρεπε να σταματήσω να απασχολώ δύο βοηθούς. Και συνεχίζω μόνη μου», μας είπε.

«Έχει επιλέξει να μην δέχεται παραγγελίες on line, αλλά με τηλεφωνικές παραγγελίες που είτε παραδίδει κατ’ οίκον, είτε έρχονται και τα παραλαμβάνουν με ραντεβού. Επίσης, επειδή φτιάχνω μόνη μου σοκολατένια αυγά και άλλες πασχαλινές σοκολατοκατασκευές δουλεύω ως τα ξημερώματα! Όμως, είχα παραγγελίες από Ελλάδα, Γαλλία, Αγγλία, διάφορα μέρη στο Βέλγιο. Και αυτό ήταν πολύ όμορφο!», λέει.

Το κατάστημα πώλησης με το οποίο συνεργάζεται στην περιοχή Σατελέν των Βρυξελλών είναι ανοιχτό από την περασμένη Τετάρτη, οπότε εκεί αφήνει η Μίνα Αποστολίδη τα προϊόντα, όλα συσκευασμένα.

«Έχω δει μεγάλη μείωση στις πωλήσεις, αλλά συγχρόνως με γνώρισαν πολλοί καινούργιοι γιατί ήμασταν από τους λίγους ανοιχτούς. Οπότε πάλι καλά!», θα πει.

Αρκετά καταστήματα σοκολάτας παραμένουν ανοιχτά στο Βέλγιο, πουλώντας το στοκ τους.

«Έχω ήδη παραγγείλει μισό τόνο σοκολάτας, θα πρέπει να προσπαθήσω να μειώσω τις απώλειες όσο το δυνατόν περισσότερο, αλλιώς θα πρέπει να κλείσω για πάντα. Δεν μπορώ ακόμα να υπολογίσω τις απώλειες, αλλά αυτό που μπορώ να πω είναι ότι το εισόδημα μέχρι στιγμής δεν είναι ούτε το μισό από αυτό που περίμενα για αυτή την περίοδο», είπε η Βαλεντίνα Μαρκότι στο Euronews.

Ωστόσο η παραγωγή έχει σταματήσει. «Το πρώτο βήμα που πήραμε ήταν να κλείσουμε τα εργοστάσια για να κρατήσουμε το προσωπικό μας ασφαλές. Αποφασίσαμε επίσης να κλείσουμε τα καταστήματα μας και στη συνέχεια προσπαθήσαμε να βρούμε λύσεις για να πουλήσουμε τα προϊόντα μας», είπε η Βαλερί Στεφανέτο, διευθύντρια της σοκολατοβιομηχανίας Galler, μιας από της πιο μεγάλης στο Βέλγιο.

Με πολλά γραφεία κλειστά, ο αριθμός των εταιρειών που παραγγέλνουν δώρα για τους υπαλλήλους τους έχει μειωθεί δραματικά. «Συνήθως έχω περίπου δεκαπέντε εταιρείες που παραγγέλλουν τα δώρα του Πάσχα στους υπαλλήλους τους, είναι εταιρείες που έχουν 10-15 υπαλλήλους, αλλά μερικές φορές έχω παραγγελίες για 100 ή 150 άτομα. Φέτος έχω μηδενικές παραγγελίες», είπε η Μαρκότι.

[ethnos.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου