ΔΙΕΘΝΗ

Κορονοϊός: Άνοιξαν τα εστιατόρια, αλλά μόνο για ντελίβερι, λέει Έλληνας καθηγητής στη Κίνα

κορονοϊός-άνοιξαν-τα-εστιατόρια-αλλά-168232

Ο Χρήστος Ποταμιάνος, καθηγητής αγγλικών στη πόλη Taizhou, της επαρχίας Zhejiang, δεύτερη σε κρούσματα στη Κίνα μετά την Wuhan, κάνει λόγο για αχτίδα αισιοδοξίας μετά την καταιγίδα κρουσμάτων κορονοϊού που μέχρι στιγμής έχει στοιχίσει τη ζωή σε 3.158 ανθρώπους.

Ο Έλληνας καθηγητής αγγλικών, Χρήστος Ποταμιάνος και η Τουρκάλα σύζυγος του Νιλάι Κατάλ Ποταμιάνου κατέγραψαν κατά καιρούς συγκλονιστικές εικόνες και περιέγραψαν με λεπτομέρειες την καθημερινότητα τους στη Κίνα, τότε που ολόκληρες πόλεις έμπαιναν σε καραντίνα υπό το φόβο εξάπλωσης του κορονοϊού και ο κόσμος ήταν αναγκασμένος να συμμορφώνονεται στις αυστηρές υποδείξεις των κινεζικών Αρχών.

Από το πρόσφατο χθες μέχρι το σήμερα, λίγα πράγματα φαίνεται να έχουν αλλάξει στη πόλη Taizhou όπου διαμένει το ζευγάρι κι ένα απ’ αυτά είναι η τόνωση στη ψυχολογία των κατοίκων. Δεν είναι μόνο η πρώτη επίσκεψη του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ στην εστία της επιδημίας του κορωνοϊού Ουχάν, αφότου ξέσπασε η κρίση στην πολυπληθέστερη χώρα του πλανήτη, μια επίσκεψη που προκάλεσε συναισθήματα αισιοδοξίας στους πολίτες, είναι και οι αναφορές από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης που επιβεβαίωσαν ότι 14 από τα προσωρινά νοσοκομεία που είχαν στηθεί στην Κίνα για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων από τον κορωνοϊο έχουν ήδη κλείσει.

Την ίδια ώρα, οι αρχές στην επαρχία Χουμπέι εξετάζουν το ενδεχόμενο να αρχίσουν σταδιακά να επιτρέπουν σε πολίτες περιοχών όπου ο κίνδυνος μόλυνσης θεωρείται μέσος ως χαμηλός να ταξιδεύουν ξανά. Λογικό ήταν λοιπόν να αναπτερωθεί το ηθικό των δοκιμαζομένων κατοίκων.

Στην επαρχία Ζιγιάνγκ, όπου βρίσκεται ο Έλληνας καθηγητής με την σύζυγο του, ο δρόμος της επιστροφής προς την κανονικότητα φαίνεται ανοιχτός για πρώτη φορά έπειτα από ένα μεγάλο και επώδυνο χρονικό διάστημα.

“Καταρχάς δεν υπάρχουν μπλόκα έξω από το σπίτι, μόνο μερικά check points όπου είσαι υποχρεωμένος να δείξεις την ψηφιακή κάρτα υγείας σου ενώ ο κόσμος που κυκλοφορεί στους δρόμους είναι περισσότερος” λέει ο Χρήστος Ποταμιάνος, για να προσθέσει ότι, “έχουν ανοίξει και αρκετά εστιατόρια αλλά μόνο για παραγγελίες ντελίβερι”.

Ο Έλληνας καθηγητής συνεχίζει να εργάζεται από το σπίτι καθώς τα σχολεία παραμένουν κλειστά. Βέβαια για την Κίνα με την υποδομή που υπάρχει, η εκμάθηση από το σπίτι είναι εύκολη υπόθεση.

Πριν απο μερικές μέρες ο Χρήστος Ποταμιάνος είχε μια δυσάρεστη εμπειρία επιστρέφοντας από την Σανγκάη με την σύζυγο του. Ο λόγος της επίσκεψης τους για μόλις μια ημέρα αφορούσε στην εξασφάλιση βίζας για την σύντροφο του από το Ελληνικό προξενείο προκειμένου να ταξιδέψουν στην Ελλάδα στις αρχές του Απρίλη για τις διακοπές του Πάσχα.

Κατά την επιστροφή τους όμως στο αεροδρόμιο, οι Κινέζοι δεν τους επέτρεψαν να γυρίσουν στο σπίτι τους, ενημερώνοντας τους αρχικά ότι θα τους παραλάμβανε κάποιο ειδικό όχημα για να τους μεταφέρει σε χώρο απομόνωσης για μερικές μέρες.

Τελικά κάτι τέτοιο δεν έγινε, καθώς το ζευγάρι προσκόμισε όλες τις απαραίτητες ιατρικές γνωματεύσεις που είχε στη διάθεση του, καθώς και την ψηφιακή κάρτα υγείας.

Όμως αυτή η σύντομη περιπέτεια που είχαν τους προβληματίζει σχετικά με το ταξίδι τους στην Αθήνα καθώς φοβούνται ότι οι Κινεζικές Αρχές ενδεχομένως να μην τους επιτρέψουν καν να επιστρέψουν από μια ευρωπαϊκή χώρα, που σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, εκείνη την περίοδο θα περνά δια πυρός και σιδήρου για να βγει από την κρίση της επιδημίας με ότι αυτό συνεπάγεται.

[protothema.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου