ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Εγκαίνια έκθεσης στο Ίδρυμα Ωνάση στη Νέα Υόρκη

εγκαίνια-έκθεσης-στο-ίδρυμα-ωνάση-στη-411397
Εγκαίνια έκθεσης στο Ίδρυμα Ωνάση με πολλά επίκαιρα μηνύματα
Με λαμπρότητα και παρουσία επισήμων από την Ελλάδα και τις ΗΠΑ και ειδικών από μεγάλα μουσεία, πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Τρίτη τα εγκαίνια της έκθεσης τον τίτλο: “Μετάβαση προς τον Χριστιανισμό. Η τέχνη στην ύστερη αρχαιότητα, 3ος – 7ος αι. μ.Χ.”, στο Ίδρυμα Ωνάση στη Νέα Υόρκη.
Τα εγκαίνια κήρυξε ο Έλληνας υπουργός Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ενώ μαζί του έκοψαν την κορδέλα, ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος και ο πρόεδρος του Ιδρύματος Αντώνης Παπαδημητρίου.
Στην ομιλία του στη διάρκεια του επίσημου δείπνου, μετά τα εγκαίνια, ο κ. Παπαδημητρίου αναφέρθηκε στο έργο που επιτελεί το Ίδρυμα Ωνάση στην Ελλάδα, στις ΗΠΑ και σ’ ολόκληρο τον κόσμο.
«Το Ίδρυμα Ωνάση είναι μία επιχείρηση κι ένα ίδρυμα κοινής ωφελείας. Θεωρούμε την κουλτούρα , την εκπαίδευση και τα κοινωνικά προγράμματα σοβαρές επενδύσεις. Στις ΗΠΑ, το αδεφό ίδρυμα, υπό του ηγεσία του πρέσβη κ. Τσίλα, έχει γίνει σημείο αναφοράς για τουςς ειδικούς και το ευρύτερο κοινό, ένα σημείο όπου μπορούμε να παρουσιάζουμε την άλλη πλευρά, την καλή πλευρά της Ελλάδα. Σε σκληρούς καιρούς, η αποστολή μας γίνεται ακόμη σημαντικότερη. Ο πολιτισμός κι η κουλτούρα σε τέτοιους σκληρούς καιρούς είναι ανάγκη κι όχι πολυτέλεια. Το χρειαζόμαστε και θα παλέψουμε γι’ αυτό».
Σε ότι αφορά το θέμα της έκθεσης, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση είπε ότι «η μετάβαση της οποία εξετάζουμε, άρχισε νωρίτερα από την περίοδο της έκθεσης, τον 3ο π.χ. αιώνα κι ίσως δεν έχει ακόμη τελειώσει».
Αναφέροντας ότι δεν θα πρέπει να μας εκπλήττει η συνέχεια της μεταβατικής αυτής περιόδου, υπογράμμισε ότι «εμείς οι Έλληνες ζούμε σε ένα χρόνο συνέχειας. Ομιλούμε την ίδια γλώσσα για τέσσερις, ίσως και πέντε χιλιάδες χρόνια. Ζούμε σε μία χώρα όπου το παρελθόν είναι πάντοτε παρόν. Σχεδόν ζούμε στο παρελθόν, πιστεύοντας ότι δεν έχει πεθάνει».
Ο υπουργός Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος αναφέρθηκε στη “σημαντική προσφορά” του Ιδρύματος Ωνάση για την ανάδειξη και προβολή του αρχαίου και σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού, υπογραμμίζοντας ότι η πολιτιστική μας παράδοση αποτελεί το “καλύτερο όπλο” για την υπεράσπιση της Ελλάδας. Ο υπουργός Άμυνας και αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, όπως και κατά τη συνέντευξή Τύπου που είχε προηγηθεί της τελετής των εγκαινίων, τόνισε πως με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ωνάση αποδεικνύεται ξανά ότι “μπορούμε να ξεφύγουμε από τη μιζέρια και την εσωστρέφεια, προβάλλοντας την πραγματική εικόνα της Ελλάδας”.
Στη συνέχεια, ο κ. Αβραμόπουλος, ο οποίος επισήμανε χαριτολογώντας ότι εκπροσωπεί “όλη την κυβέρνηση” συνεργασίας των τριών κομμάτων, ανέφερε ότι μέσω της έκθεσης, μέσω του πολιτισμού μας, στέλνεται ένα “αισιόδοξο μήνυμα” προς όλο τον κόσμο ότι “η Ελλάδα θα τα καταφέρει”, σημειώνοντας παράλληλα την “αδιάκοπη προσφορά” της Ομογένειας προς τη γενέτειρα.
Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος που η έκθεση αυτή ήταν η δέκατη από την αρχή της ποιμαντορίας του στην Αμερική, εξήρε το έργο του Ιδρύματος Ωνάση «όχι μόνο για τις τεράστιες δραστηριότητες οι οποίες καλύπτουν τόσους πολλούς τομείς και προωθούν την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό, αλλά και όχα κάνουν εδώ στη Νέα Υόρκη την τελευταία δεκαετία».
Για το περιεχόμενο, τις ιστορικές και πολιτιστικές διαστάσεις της έκθεσης μίλησαν στη συνέντευξη Τύπου οι επιμελήτριές της, Δρ Ευγενία Χαλκιά, διευθύντρια του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, και η Δρ Αναστασία Λαζαρίδου, αντιπρόεδρος του ίδιου Μουσείου, ενώ τους προσκεκλημένους καλωσόρισε ο εκτελεστικός διευθυντής του Ιδρύματος Ωνάση στη Νέα Υόρκη, πρέσβης Λουκάς Τσίλας.
Στην τελετή των εγκαινίων παρέστησαν αρκετοί προσκεκλημένοι από τις ΗΠΑ και την Ελλάδα, διευθυντές και εκπρόσωποι μουσείων, καλλιτέχνες, πολιτικοί, δημοσιογράφοι, επιχειρηματίες και στελέχη ελληνοαμερικανικών φορέων. Ανάμεσά τους ήταν ο πρώην υπουργός και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Άρης Σπηλιωτόπουλος, ο πρώην διευθυντής του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης Νέας Υόρκης, Φίλιο ντε Μοντεμπέλο, η επιμελήτρια του ίδιου φημισμένου νεοϋορκέζικου μουσείου, Χέλεν Έβανς, ο διευθυντής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Νικόλαος Καλτσάς, η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, στελέχη αμερικανικών πολιτιστικών φορέων και τα μέλη του συμβουλίου του Ιδρύματος Ωνάση.
Η έκθεση καταγράφει με 170 εκθέματα (ψηφιδωτά, τοιχογραφίες, γλυπτά, επιγραφές, νομίσματα, οικιακά αντικείμενα, κοσμήματα και εγχώρια έπιπλα) το “ενδιάμεσο διάστημα” της μετάβασης στον χριστιανισμό, αναδεικνύοντας την τέχνη του 3ου με 7ου αιώνα μ.Χ.
Μεγάλο μέρος των έργων, που προέρχονται από μουσεία της Ελλάδας, της Κύπρου, των ΗΠΑ και άλλων χωρών, παρουσιάζεται για πρώτη φορά και η έκθεση αποτελείται από επτά θεματικές ενότητες. Η αρχή γίνεται με την ενότητα “Ύστερη Αρχαιότητα, μία εποχή όσμωσης”, η οποία περιλαμβάνει “Αρχαίες λατρείες και μυστηριακές θρησκείες” και τους “Φιλοσόφους και Αποστόλους”.
Ακολουθεί “Η εδραίωση του Χριστιανισμού: Από τη νομιμοποίηση στην Εξουσία”. Στη συνέχεια, “Πόλεις και Δημόσιος Βίος” με τις υποενότητες “Πόλεις και Πολίτες”, “Νομισματική αλλαγή” και “Θησαυροί νομισμάτων”. “Δημόσιος βίος” είναι η τέταρτη ενότητα, στην οποία περιλαμβάνονται “Δημόσια θεάματα” και “Ματαιοδοξία και Δεισιδαιμονίες”. Ακολουθεί “Θάνατος αρχή ζωής” με “Κοιμητήρια”, “Μάρτυρες και Μαρτύρια”.
Μετά είναι “Η πρώτη χριστιανική λατρεία” με “Ναούς της νέας θρησκείας” και “Λειτουργία”. Τελευταία είναι η ενότητα “Χριστιανική εικονογραφία: Παράδοση και καινοτομία” που αναπτύσσεται μέσα από τις υποενότητες “Από τα Φαγιούμ στις εικόνες” και “Από την αμφισημία στην καθαρότητα”.

Η έκθεση παρουσιάζεται στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος Αλέξανδρος Ωνάση στο Μανχάταν και θα διαρκέσει μέχρι τις 21 Μαΐου 2012

Νέα Υόρκη.- Φωτογραφίες: Δημήτρης Πανάγος

Homepage

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου