ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Βολιώτισσες μιλούν για τη σύγχρονη «Κόλαση του Δάντη» στην Αυστραλία

βολιώτισσες-μιλούν-για-τη-σύγχρονη-κ-239034

Η Τέτα Κοτοπούλου – Χατζηγιάννη και η κόρη της Μάρω περιγράφουν τη ζωή στη μακρινή ήπειρο, που φλέγεται από τον περασμένο Σεπτέμβριο

26 νεκροί. Περισσότερα από 2.000 σπίτια έχουν γίνει στάχτη. 80.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, μία επιφάνεια ίση με το νησί της Ιρλανδίας, έχει μετατραπεί σε αποκαΐδια. Την ίδια ώρα «ολοκαύτωμα» για την πανίδα με περισσότερα από ένα δισεκατομμύρια ζώα να έχουν χάσει τη ζωή τους ή να έχουν τραυματιστεί. Σκηνές από την «Κόλαση του Δάντη» ζει για πέμπτο συνεχόμενο μήνα η Αυστραλία, που μαστίζεται από φονικές πυρκαγιές, που έχουν συγκλονίσει την παγκόσμια κοινή γνώμη…

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

«Η Αυστραλία δεν θα είναι ποτέ πια η ίδια. Ούτε εμείς δεν πιστεύουμε αυτό που συμβαίνει και βλέπουμε με τα ίδια μας τα μάτια. Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψει κανείς την κατάσταση. Παρακαλάμε να βρέξει! Ο Θεός να βάλει το χέρι του», λέει μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η Βολιώτισσα Τέτα Κοτοπούλου – Χατζηγιάννη, η οποία μαζί με την οικογένειά της ζουν τα τελευταία δυόμιση χρόνια στο Σίδνει.

Λίγη ώρα μετά τη μεγαλειώδη διαδήλωση στο Σίδνει όπου χιλιάδες Αυστραλοί βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για την αδράνεια της κυβέρνησης της χώρας, η Τέτα Κοτοπούλου – Χατζηγιάννη και η κόρη της Μάρω συγκλονίζουν με τις περιγραφές των γεγονότων που ζουν από κοντά.

«Ακόμη και σήμερα που μιλάμε, σχεδόν πέμπτος μήνας από τον Σεπτέμβριο οπότε και ξέσπασαν οι πυρκαγιές, εξακολουθούν να μαίνονται 124 φωτιές στην ανατολική ακτή. Οι 47 είναι εκτός ελέγχου», περιγράφει η Τέτα Κοτοπούλου – Χατζηγιάννη.

«Ο κόσμος είναι εξαγριωμένος με την κυβέρνηση της χώρας που άφησε να ξεφύγει η κατάσταση», συμπληρώνει. Σημειώνεται ότι στη διάρκεια των διαδηλώσεων ταυτόχρονα στο Σίδνει και σε μεγάλες πόλεις, πολίτες φώναζαν «Ο ScoMo (τα αρχικά το ονόματος του Σκοτ Μόρισον) πρέπει να φύγει», ενώ άλλοι κρατούσαν πανό που έγραφαν «Δεν υπάρχει κλίμα Β’» και «Σώστε μας από την κόλαση».

Σύμφωνα με την ίδια η καταστροφή είναι τεράστια. Εχουν χαθεί ανθρώπινες ζωές, η καταστροφή στη χλωρίδα και στην πανίδα είναι τραγική. «Ήρωές μας είναι οι πυροσβέστες. Δίνουν πρωτοφανή μάχη. Ξαπλώνουν κάτω να κοιμηθούν δύο ώρες, σηκώνονται και συνεχίζουν. Οι περισσότεροι είναι εθελοντές. Και δεν έχουν καν μάσκες οξυγόνου. Ο κόσμος συγκεντρώνει μάσκες, τρόφιμα, σοκολάτες, χυμούς, ρούχα και είδη πρώτης ανάγκης και τα στέλνει στους πυροσβέστες που είναι στα μέτωπα. Είναι συγκλονιστική η ανταπόκριση που υπάρχει», συνεχίζει.

Μάλιστα το Σάββατο το βράδυ, η Οπερα φωταγωγήθηκε προς τιμή των ηρώων πυροσβεστών στους οποίους οι Αυστραλοί είπαν «ευχαριστώ» με αυτόν τον συμβολικό τρόπο.

Κυκλοφορούν με μάσκες…

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Αυστραλία έχει επηρεάσει άπαντες. «Χθες το βράδυ (σ.σ. προχθές Παρασκευή) με τον αέρα που φύσηξε ταξίδεψαν ολόκληρα χιλιόμετρα φύλλα καμένα. Βγαίνεις να σκουπίσεις και βλέπεις ολόκληρα καμένα φύλλα. Η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική. Πολλοί κυκλοφορούν με ειδικές μάσκες» συγκλονίζει με την περιγραφή της η κ. Κοτοπούλου – Χατζηγιάννη.

«Η ατμόσφαιρα είναι τόσο επιβαρυμένη που είναι σαν να καπνίζεις 40 τσιγάρα μαζί. Όταν βγαίνεις από το σπίτι και φυσάει μεταφέροντας την κάπνα από τα καμένα το κάνεις τρέχοντας για να μην εισβάλει ο καπνός στο εσωτερικό. Εργάζομαι σε εμπορικό κέντρο και από τον πολύ καπνό ενεργοποιήθηκε το σύστημα πυρασφάλειας» συμπληρώνει η κόρη της Μάρω Χατζηγιάννη.

…και το app της Πυροσβεστικής στο χέρι

Οι κάτοικοι ζουν σε πρωτοφανείς συνθήκες με απότομες αυξομειώσεις της θερμοκρασίας. «Από τους 40ο C το θερμόμετρο μπορεί να κατρακυλήσει στους 22ο C», προσθέτουν. Και κανείς δεν τολμά να ξεμυτίσει από την περιοχή που μένει αν πρώτα δεν συμβουλευτεί την εφαρμογή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. «Κυκλοφορούμε όλοι με ένα app στο χέρι για να δούμε αν μπορούμε να πάμε σε κάποια περιοχή. Την Πρωτοχρονιά δρόμοι έξω από το Σίδνει ήταν κλειστοί. Φίλοι μας εγκλωβίστηκαν και δεν μπορούσαν να επιστρέψουν στο σπίτι τους παρά δύο ημέρες αργότερα», αναφέρει η Μάρω Χατζηγιάννη.

«Ούτε κι εμείς οι ίδιοι που ζούμε την κατάσταση από κοντά δεν μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε τι συμβαίνει. Ο Θεός να βάλει το χέρι του», λένε μάνα και κόρη παρακαλώντας για ένα θαύμα που θα βγάλει την Αυστραλία από την κόλαση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου