ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Βολιώτης Καθηγητής δίνει «φωνή» στους Ελληνες μετανάστες

βολιώτης-καθηγητής-δίνει-φωνή-στου-361711

Ο Βολιώτης καθηγητής Πανεπιστημίου Νίκος Αλεξίου διακρίνεται στην Αμερική

Διεθνή απήχηση έχει το έργο διακεκριμένου Βολιώτη επιστήμονα και ποιητή, ο οποίος επιτελεί μεγάλο έργο στην Αμερική, συλλέγοντας και καταγράφοντας με απίστευτη υπομονή και επιμονή μαρτυρίες Ελλήνων, που μετανάστευσαν στην Αμερική.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Το έργο του Νίκου Αλεξίου κάνει τον γύρο των ΜΜΕ των ΗΠΑ, αλλά και διεθνώς, με μια καινούργια δραστηριότητα να καταγράφεται στο βιογραφικό του.

Ο διακεκριμένος πανεπιστημιακός, ερευνητής και ποιητής, ανήκει στην ελίτ του πνεύματος και συγκαταλέγεται ανάμεσα στους έξι ποιητές, που προέρχονται από διάφορες χώρες και συμμετέχουν στην πολυπολιτισμική εκδήλωση, που διοργανώνεται στις 28 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, με στόχο να προβληθεί ο ποιητικός λόγος έξι διακεκριμένων δημιουργών.

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ έχει παρουσιάσει τη δράση του Βολιώτη επιστήμονα στην Αμερική, υπογραμμίζοντας την καθοριστική συμβολή του στη δημιουργία του ομογενειακού μουσείου προφορικής ιστορίας στη Νέα Υόρκη, το οποίο αποτελεί αναμφίβολα σπουδαίο επίτευγμα.

Οι μαρτυρίες, που συγκεντρώνει από Ελληνες ομογενείς, αποτελούν παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές, με όλα σχεδόν τα ΜΜΕ της Αμερικής να αναφέρονται με ενθουσιώδη αφιερώματα στην επίτευξη ενός στόχου ζωής, που εμπνεύστηκε ο ίδιος.

Καθηγητής Πανεπιστημίου

Ο Βολιώτης επιστήμονας διδάσκει στο Queens College της Νέας Υόρκης, το οποίο ανήκει στο δημόσιο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και είναι διευθυντής του αρχείου και της βιβλιοθήκης του απόδημου ελληνισμού στη Νέα Υόρκη. Για το έργο του έχει βραβευτεί ως ο καλύτερος καθηγητής του Πανεπιστημίου και η πολιτεία, αντίστοιχα, τον τιμά, προβάλλοντας κάθε χρόνο, στη μεγάλη παρέλαση της ομογένειας που διοργανώνεται την 25η Μαρτίου στην 5η λεωφόρο της Νέας Υόρκης, προβάλλοντας απόσπασμα από το πρότζεκτ που έχει υλοποιήσει.

Απαιτήθηκαν έρευνα δέκα χρόνων και δεκάδες συνεντεύξεις με ομογενείς της Αμερικής πρώτης, δεύτερης και τρίτης γενιάς, προκειμένου να συγκεντρωθούν εκατοντάδες μαρτυρίες. Το πλούσιο υλικό που συγκεντρώθηκε έχει ψηφιοποιηθεί, είναι προσβάσιμο διαδικτυακά στην ιστοσελίδα που δημιούργησε το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και αποτελεί το επίκεντρο του ενδιαφέροντος φοιτητών και ερευνητών από όλο τον κόσμο.

Η παραπάνω πρωτοβουλία να καταγραφούν οι μαρτυρίες δεκάδων Ελλήνων, που έφτασαν στην Αμερική, ακολουθώντας το όνειρο για μια καλύτερη ζωή, έχοντας ως πρώτο σταθμό το νησί Ελις, είναι αποτέλεσμα κοινωνικής ευαισθησίας και νοσταλγίας για την πατρίδα. Είναι καρπός «αγάπης για τον ελληνισμό, γιατί έζησα στην Αστόρια, που είναι το σύμβολο της σύγχρονης ελληνικής μετανάστευσης», όπως αναφέρει ο ίδιος.

Στόχος του ήταν να δημιουργήσει βάση δεδομένων για το κύμα των μεταναστών που κινήθηκε από την Ελλάδα προς την Αμερική, ενώ όπως επεσήμανε παράλληλα «υπήρχε διαλεκτική σχέση με τον κόσμο που θα ήθελα να πάρω συνεντεύξεις και να μελετήσω, οπότε υπήρχε αμεσότητα». Ο στόχος επετεύχθη με την αρωγή της ελληνικής κοινότητας, του ιδρύματος Νιάρχος και του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, ανοίγοντας ένα μεγάλο κεφάλαιο στη νεότερη ιστορία της Αμερικής.

Ποιητής της διασποράς

Ο Νίκος Αλεξίου είναι γνωστός στην Αμερική ως ο Βολιώτης ποιητής της διασποράς, με πολύ σημαντική πνευματική παρουσία και ζηλευτές διακρίσεις. Γράφει ακατάπαυστα ποίηση και η εκδήλωση, που πραγματοποιείται την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου στην Αμερική, αποτελεί έμπρακτη αναγνώριση του ταλέντου και της προσφοράς του στα γράμματα.

Ο Νίκος Αλεξίου έφυγε σε νεαρή ηλικία από τον Βόλο, αφού ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές του σπουδές στο Α’ Γυμνάσιο Αρρένων. Τελειώνοντας το Γυμνάσιο σπούδασε οικονομικά στην Αθήνα και στη συνέχεια μετέβη στη Νέα Υόρκη στα μέσα της δεκαετίας του ‘80, για μεταπτυχιακές σπουδές, ανακαλύπτοντας ένα νέο ενδιαφέρον πεδίο, την κοινωνιολογία, που έμελλε να αποτελέσει το κέντρο βάρους της μετέπειτα πορείας του.

Οι δεσμοί με τη γενέτειρά του και την πατρική γειτονιά στην περιοχή της Καλλιθέας παρέμειναν ακατάλυτοι και παρά το εξαιρετικά φορτωμένο πρόγραμμά του όποτε έχει τη δυνατότητα επισκέπτεται την πόλη του. Εχει πολλούς φίλους στον Βόλο, μεταξύ των οποίων κατέχει περίοπτη θέση ο Πασχάλης Δήμου, διευθυντής του 30ού Δημοτικού Σχολείου Βόλου, ο οποίος μιλά πάντα με ενθουσιασμό για τον διακεκριμένο Βολιώτη και τη συνεργασία που έχει αναπτυχθεί με το σχολείο.

Ο Νίκος Αλεξίου είναι μέλος του «Κοινόν των Μαγνήτων», της Εταιρείας Συγγραφέων και παραμένει πάντα αφοσιωμένος στην προσπάθεια ανάδειξης της ελληνικής κουλτούρας, δημιουργώντας τον ψηφιακό χάρτη της ελληνικής παρουσίας στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου