ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Επιφανής Ελληνας άφησε εποχή

επιφανής-ελληνας-άφησε-εποχή-423043

Συγχαρητήρια επιστολή του π. Απόστολου Μαλαμούση για το αφιέρωμα μνήμης στον Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή

Συγχαρητήρια επιστολή απέστειλε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Απόστολος Μαλαμούσης, πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου, αρχιερατικός επιτετραμμένος για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία, εκφράζοντας τα αισθήματα βαθιάς συγκίνησης που του προκάλεσε το άρθρο της Αργυρώς Μάμαλη – Κοπάνου με τον τίτλο: «Τελετές μνήμης Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή στο Μόναχο» που δημοσιεύτηκε στο φύλλο της Κυριακής 28 Ιουλίου.

Ο π. Απόστολος, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από το Μούρεσι Πηλίου και επισκέπτεται τακτικά τον Βόλο, απευθυνόμενος στην κ. Μάμαλη τη συγχαίρει: «Για το εμπεριστατωμένο και πλούσιο σε πληροφοριακό υλικό άρθρο σας για τη ζωή και το έργο του παγκοσμίου φήμης Ελληνα μαθηματικού, για την τελετή των αποκαλυπτηρίων του ιωνικού κίονα στον αύλειο χώρο του Ναού των Αγίων Πάντων Μονάχου και για την μετονομασία του Λυκείου Μονάχου σε «Ελληνικό Λύκειο Μονάχου Κωνσταντίνος»». Ταυτόχρονα ευχαριστεί θερμά την εφημερίδα ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ «για την ευγενή διάθεση μιας σχεδόν ολόκληρης σελίδας για τη φιλοξενία του εκτενούς άρθρου», όπως υπογραμμίζει.

Συγκλονιστικό είναι το γεγονός ότι η μεταφορά του κίονα έγινε μετά από πρόταση και ενέργειες του ίδιου, με στόχο την διατήρηση της μνήμης ενός κορυφαίου έλληνα επιστήμονα.

Όπως αναφέρει στην ίδια επιστολή: «Υπηρετώ ως κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας την παροικία μας στο Μόναχο ήδη από το 1982. Επί πολλά χρόνια τελούσα ιερό μνημόσυνο στον τάφο Καραθεοδωρή στο Μόναχο, παρουσία Ελλήνων και Βαυαρών επισήμων. Όταν προ ετών πληροφορήθηκα ότι δεν θα υπάρξει μετά το 2020 ανανέωση του συμβολαίου ενοικίασης του τάφου του, εξέφρασα τότε την επιθυμία να μεταφερθεί ο επιτάφιος ιωνικός κίονας στην αυλή του ναού των Αγίων Πάντων Μονάχου και να τοποθετηθεί εκεί σε περίβλεπτη θέση, ως προβολή στη βαυαρική και γερμανική κοινωνία και «εις μνημόσυνον αιώνιον».

Με επιστολή μου το 2017 στη νόμιμη κληρονόμο του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, τη δισέγγονή του κ. Δέσποινα Σκούταρη, ζήτησα την έγκρισή της για την μεταφορά του κίονα. Η κ. Σκούταρη όχι μόνο παρέσχε ολοπρόθυμα την έγκρισή της, αλλά και παρευρέθη αυτοπροσώπως στην τελετή μνήμης στο Μόναχο».

Την τελετή διοργάνωσαν από κοινού με τους κληρικoύς της Ιεράς Μητρόπολης Γερμανίας, Αρχιμανδρίτη Γεώργιο Σιώμο και Πρωτοπρεσβύτερο Απόστολο Μαλαμούση, η Μαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Μονάχου, το Ίδρυμα ΠΑΛΛΑΔΙΟ, ο Σύλλογος Ελλήνων Επιστημόνων Μονάχου, ο Θρακικός Σύλλογος Μονάχου, η Ελληνική Ακαδημία Μονάχου, ο Σύλλογος των Τμημάτων Μητρικής Γλώσσης και το Ελληνικό Λύκειο Μονάχου.

«Το άριστο άρθρο σας στηρίζει και ενισχύει με θαυμαστό τρόπο τις προσπάθειές μας να γίνει γνωστός και σε ευρύτερο κοινό της πατρίδας μας ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή, που αποτελεί, κατά κοινή ομολογία, τον σπουδαιότερο έλληνα μαθηματικό από την αρχαιότητα. Σας εύχομαι, και εκ μέρους της «Οργανωτικής Επιτροπής Καραθεοδωρή Μονάχου» κάθε ευλογία Θεού στο πολισχυδές έργο σας. Σε περίπτωση που ενδιαφέρεστε και για άλλες δραστηριότητες της Εκκλησίας μας και της ομογένειάς μας στο Μόναχο, τόσο εγώ όσο και η οργανωτική Επιτροπή είμαστε πάντα στη διάθεσή σας» καταλήγει η συγχαρητήρια επιστολή.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου