LIFE STYLE

Ο Ελληνας γιατρός που κατηγορήθηκε για τον θάνατο του Ελβις Πρίσλεϊ

ο-ελληνας-γιατρός-που-κατηγορήθηκε-γι-456516

Ενας Ελληνας ομογενής βρέθηκε κατηγορούμενος για τον θάνατο του θρύλου της ροκ, Ελβις Πρίσλεϊ. Ποιος ήταν ο Δρ. Νικ, του οποίου η καριέρα καταστράφηκε όταν βρέθηκε στο διάβα του ο αστέρας της αμερικανικής μουσικής.

Δεν υπάρχει θεωρία συνωμοσίας για σελέμπριτι που δεν έφυγαν ποτέ από τη ζωή και ζουν ειρηνικά μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας που να μην περιλαμβάνει τον βασιλιά της ροκ, Ελβις Πρίσλεϊ. Σε κάθε περίπτωση, ο Ελβις – επισήμως τουλάχιστον – πέθανε πριν από 42 χρόνια, στις 16 Αυγούστου του 1977. Ηταν μόλις 42 ετών. Τον νεκρό Πρίσλεϊ εντόπισε στο πάτωμα του μπάνιου του σπιτιού τους στο Μέμφις, η σύντροφός του Τζίντζερ Αλντεν. Ο τραγουδιστής μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου έγινε προσπάθεια ανάνηψη με τον θάνατό του να διαπιστώνεται στις 3.30 το μεσημέρι της ίδιας ημέρας.

Η αρχική αιτία θανάτου ήταν καρδιακή δυσλειτουργία, ωστόσο λίγο καιρό αργότερα διατυπώθηκε η υπόθεση πως εκείνο που προκάλεσε τον θάνατο του Ελβις ήταν η χρόνια χρήση και κατάχρηση φαρμάκων.


Τα πρωτοσέλιδα των αμερικανικών εφημερίδων την επομένη του θανάτου του Ελβις Πρίσλεϊ τον Αύγουστο του 1977

Τρία χρόνια από τον θάνατό του, ένας γιατρός ελληνικής καταγωγής, ο Τζορτζ Νιχόπουλος θα καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου για 11 αδικήματα, μεταξύ των οποίων και αλόγιστη συνταγογράφηση φαρμάκων. Ο γιος Ελληνα μετανάστη βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα και αποτέλεσε για δεκαετίες τον «αποδιοπομπαίο τράγο» όπως ο ίδιος δήλωνε, για τον θάνατο του Ελβις Πρίσλεϊ.

Η κατάταξη στον στρατό και η σπουδές στην ιατρική

Ο Τζορτζ Κονσταντίν Νιχόπουλος γεννήθηκε στις 29 Οκτωβρίου του 1927 στην πόλη Ρίντζγουεϊ της Πενσιλβανία και μεγάλωσε στην Αλαμπάμα, όπου ο πατέρας του Κώστας (ή Γκας όπως τον αποκαλούσαν στην Αμερική) είχε ανοίξει ένα μικρό εστιατόριο, το «Γκας Σανιτέρι Καφέ». Αμέσως μετά το σχολείο κατατάχθηκε στον αμερικανικό στρατό και βρέθηκε στο σώμα ιατρικής βοήθειας στη Γερμανία, κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Εφόσον αποστρατεύτηκε ακολούθησε σπουδές ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Τενεσί και τελικά πήρε το πτυχίο του γιατρού από την Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου του Βάντερμπιλτ, το 1959.

Για χρόνια εργαζόταν σε ιατρικό κέντρο στο Μέμφις, ώσπου ένα τηλεφώνημα να αναλάβει τον θρύλο της ροκ, Ελβις Πρίσλεϊ έμελλε να του καταστρέψει την ζωή. «Δεν σταμάτησαν ποτέ να με κυνηγούν. Πάντα ήθελαν έναν αποδιοπομπαίο τράγο για τον θάνατο του Ελβις» δήλωνε στην εφημερίδα Daily Beast

Ο γιατρός Τζορτζ Κονσταντίν Νιχόπουλος ανακοινώνει τον θάνατο του Ελβις Πρίσλεϊ

Η δίκη για τον θάνατο του Ελβις Πρίσλεϊ

Οι τοξικολογικές εξετάσεις μετά τον θάνατο του Ελβις Πρίσλεϊ το 1977 φούντωσαν τις φήμες πως η καρδιακή ανεπάρκεια ήταν απλά το αποτέλεσμα μιας χρόνιας κατάχρησης ουσιών από τον τραγουδιστή. Σύντομα, οι υποψίες στράφηκαν σε βάρος του ανθρώπου που είχε αναλάβει να τον κουράρει τα τελευταία χρόνια, του γιατρού Νιχόπουλου. Στο αίμα του νεκρού Ελβις Πρίσλεϊ εντοπίστηκαν ίχνη κωδεΐνης, μορφίνης, αντιϊσταμινικών, βαρβιτουρικών και άλλων ουσιών. Ο ίδιος ο Νιχόπουλος υποστήριξε πως συνταγογράφησε μόνο δύο από τα φάρμακα που αναφέρονται στην ιατροδικαστική εξέταση.

Το 1980, ο Τζορτζ Νιχόπουλος βρέθηκε κατηγορούμενος για 11 αδικήματα, αφού συνταγογραφούσε αφειδώς διάφορα φάρμακα, τόσο στον Ελβις Πρίσλεϊ όσο και σε άλλους ασθενείς. Σε ό, τι αφορά ειδικά τον Πρίσλεϊ το κατηγορητήριο ανέφερε πως ο γιατρός «παράνομα, από πρόθεση και με δόλο» συνταγογραφούσε επί μήνες πριν τον θάνατο του Ελβις Πρίσλεϊ μια σειρά από ναρκωτικά, παυσίπονα, αντικαταθλιπτικά και χάπια που καταστέλλουν την όρεξη. Ο Τζορτζ Νιχόπουλος παραδέχτηκε στο δικαστήριο πως το τελευταίο διάστημα πριν τον θάνατο του Πρίσλεϊ του χορήγησε 10.000 δόσεις φαρμάκων όλων των κατηγοριών (οπιούχα, αμφεταμίνες, βαρβιτουρικά, ηρεμιστικά, ορμόνες και καθαρτικά), ωστόσο αρνήθηκε κάθε κατηγορία πως αυτά ήταν και η αιτία που έφυγε από τη ζωή.

To 2009, η ιατρική τσάντα του Δρ. Νικ και ορισμένα μπουκαλάκια με φάρμακα που έγραφαν το όνομα του Ελβις Πρίσλεϊ βγήκαν σε δημοπρασία

Ο Τζορτζ Νιχόπουλος κλήθηκε να αντιμετωπίσει αρχικά τους ρευματικούς πόνους και την χρόνια αϋπνία, αλλά και την κατάθλιψη του Ελβις Πρίσλεϊ. Αλλωστε και η πρώην σύζυγός του Ελβις, Πρισίλα, πίστευε πως ο τραγουδιστής ήταν καταθλιπτικός. Οπως λέει χαρακτηριστικά ο Νιχόπουλος, ο βασιλιάς της ροκ είχε την πεποίθηση πως για όλα υπήρχε το κατάλληλο φάρμακο. «Ξέρετε από εκείνους τους ανθρώπους που θα φταρνιστούν και αμέσως θα πιστέψουν πως χρειάζονται φάρμακο ή θα πάθουν μια κράμπα και θα αναζητήσουν ηρεμιστικό ή θα πάνε στον οδοντίατρο και θα θέλουν παυσίπονο; Ο Ελβις ήταν πεπεισμένος πως χρειαζόταν τα φάρμακα» έλεγε.

Ο Ελληνας γιατρός κρίθηκε αθώος για όλες τις κατηγορίες που του αποδίδονταν, ωστόσο 15 χρόνια αργότερα, η Επιτροπή Δεοντολογίας του Τενεσί του αφαίρεσε την άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος με την αιτιολογία πως εξακολούθησε να συνταγογραφεί χωρίς όριο φάρμακα σε ασθενείς του.

Ο Δρ. Νικ περνά από την επιτροπή που του στερεί το δικαίωμα να ασκεί το επάγγελμα του γιατρού το 1995

Ο Ελβις δεν πέθανε από τα φάρμακα, λέει ο γιατρός

«Σε ό, τι με αφορά, η ποσότητα των φαρμάκων που πήρε ο Ελβις δεν είχε καμία σχέση με τον θάνατό του» δήλωνε το 2010 ο γιατρός με την ελληνική καταγωγή. Στη βιογραφία του με τίτλο «Ο βασιλιάς και ο δρ. Νικ: Τι πραγματικά συνέβη μεταξύ του Ελβις και εμού» περιέγραφε πως ο τραγουδιστής είχε μια σειρά από προβλήματα υγείας, τα οποία οδήγησαν στον θάνατό του.

Εικόνα από τα πρώτα χρόνια της δόξας του Ελβις Πρίσλεϊ του οδηγού φορτηγού που κατέκτησε την Αμερική

Οπως λέει, ο Ελβις Πρίσλεϊ υπέφερε από ζάχαρο, γλαύκωμα, ημικρανίες, έλλειψη αδρεναλίνης και αλλεργίες που συνδυαστικά οδήγησαν στον πρόωρο χαμό του. «Ο, τι λάμβανε ήταν το ιατρικά ενδεδειγμένο και δεν οδήγησε σε επιπλοκές που προκάλεσαν τον θάνατό του» επέμενε ο δρ. Νιχόπουλος.

Ο Τζορτζ Νιχόπουλος, που πέρασε στην αμερικανική ιστορία ως Δρ. Νικ ή ο γιατρός που σκότωσε τον Ελβις Πρίσλεϊ πέθανε τον Φεβρουάριο του 2016 σε ηλικία 88 ετών.

Πηγή: iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου